Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συνάντηση κορυφής στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, καθώς και τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, διασυνδεσιμότητας και ενέργειας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και το ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού, επισημαίνοντας τις αυξημένες πιέσεις που δέχεται ο Λίβανος στα σύνορά του με τη Συρία και η Κύπρος.
Αναφορικά με τη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Εξέφρασε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά χριστιανικών πληθυσμών στη βορειοδυτική Συρία, ζητώντας λογοδοσία και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Σε σχέση με τον Λίβανο, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ζοζέφ Αούν για την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει υποστήριξη, τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας όσο και στην παροχή τεχνογνωσίας για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαιρέτισε τη στρατηγική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της διατήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω άρση κυρώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η συμπεριληπτικότητα της πολιτικής διαδικασίας και η προστασία όλων των μειονοτήτων. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις της νέας συριακής κυβέρνησης, καθορίζοντας τόσο τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας όσο και τη στήριξη που μπορεί να λάβει η χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία, ως σημαντικός στρατιωτικός και διπλωματικός εταίρος της Ελλάδας και της Κύπρου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.