Τα μέτωπα του πολέμου που έχουν ξεσπάσει ανά τον κόσμο, δημιουργούν απόνερα στους τομείς της οικονομίας και αλλάζουν τις κοινωνικές ισορροπίες. Ειδικά στην δικιά μας γειτονιά αισθανόμαστε «περικυκλωμένοι» με δύο εστίες πολέμου που φαίνεται να οδεύουν προς κλιμάκωση.

  

Η κλιμάκωση αυτή θολώνει το τοπίο και στους υπόλοιπους βασικούς τομείς, πυλώνες επιβίωσης των πολιτών.

Πάνω από την Ευρώπη σωβεί πολιτική και γεωπολιτική κρίση που προκαλεί αναταράξεις στις αγορές και στις οικονομίες.

Τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκε ξεκάθαρα πόσο ρευστή είναι η παγκόσμια οικονομία ενισχύοντας τις – εύλογες –  ανησυχίες που προκύπτουν για το σκηνικό στη Μέση Ανατολή με τις αγορές να έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πιθανό  νέο «μαύρο κύκνο».

Το μεγάλο ερώτημα είναι το χρονοδιάγραμμα, η έκταση και το είδος της όποιας συνέχειας υπάρξει στην αντιπαράθεση Ιράν – Ισραήλ και ευρύτερα στη Μ. Ανατολή.

Μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές της ενέργειας, κάτι που με τη σειρά του θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ζημιώνοντας  την ανάπτυξη.

Μία πιθανή ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να φέρει αύξηση της τάξης του 15% στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, προσθέτοντας και το υψηλότερο κόστος μεταφοράς για την αποφυγή επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν τα πλοία τους να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, πιθανότατα θα αύξανε τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ενδεχόμενο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα φέρει κι άλλες συνέπειες καθώς θα μπορούσε να διαταράξει έως και το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 15%, περίπου, της παραγωγής φυσικού αερίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω όξυνση της σύγκρουσης εντός της περιοχής -ακόμα και αν αυτή δεν φτάσει σε ένα σενάριο περιφερειακού πολέμου πλήρους κλίμακας- θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις πέρα από τη Μέση Ανατολή μέσω υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων, διαταραχών των ναυτιλιακών δρομολογίων και κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.