Την ερχόμενη Τρίτη (24/1) απολογούνται τα 7 μέλη της συμμορίας στην Πάτρα για βαριά κακουργήματα ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμμορία έκανε ληστείες στην Πάτρα, αλλά και παρήγαγε και διακινούσε ναρκωτικά. Για να αποφύγουν τον έλεγχο της αστυνομίας σε ότι αφορά στα ναρκωτικά, δρούσαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν σε χώρο του πρώην Πανεπιστημίου Πατρών.
Η δράση τους ήταν πλούσια και από την μέχρι στιγμής έρευνα έχει προκύψει ότι έχουν διαπράξει επτά ληστείες, τρεις σε καταστήματα τραπεζών, τρεις σε υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ και μία σε κατάστημα Super Market, δέκα κλοπές δίκυκλων μοτοσικλετών και μια διάρρηξη οικίας. Χτυπούσαν ανά τρεις μήνες ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό των κερδών είναι πάνω από 29.000 ευρώ .
Η μεθοδολογία ως προς τις ληστείες ήταν ίδια και βασικό ρόλο είχε ο γιος καταδικασμένου μέλους της 17Ν που βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, την στιγμή που ο γιος του άκουγε το βαρύ κατηγορητήριο. Τις ληστείες φέρεται να τις έκαναν αυτός μαζί με άλλο ένα άτομο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το patrisnews.com, η προετοιμασία και εκτέλεση δεν κρινόταν μόνο από δύο άτομα, και η δράση τους δείχνει άτομα που έχουν λάβει σχετική «εκπαίδευση».
Συγκεκριμένα, σε κάθε ληστεία συμμετείχε πολυπληθής ομάδα, έχοντας ο καθένας διακριτούς ρόλους.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι (αναφέρεται το όνομα του γιου του καταδικασμένου μέλους της 17 Νοέμβρη) είχαν επιχειρησιακό ρόλο ενώ οι υπόλοιποι υποστηρικτικό, δηλαδή οι δύο πρώτοι κατέφταναν στην τράπεζα με κλεμμένο δίκυκλο, έμπαιναν στο κατάστημα όπου με την απειλή όπλων ανάγκαζαν του υπαλλήλους να τους παραδώσουν τις εισπράξεις, ενώ οι άλλοι έπαιρναν κατάλληλες θέσεις, πρόσφορες για την επιτήρηση των καταστημάτων που γίνονταν οι ληστείες, βρισκόμενοι σε άμεση επικοινωνία με τα επιχειρησιακά στελέχη μέσω ασυρμάτων.
Μάλιστα για να ελέγχουν πλήρως τις κινήσεις των αστυνομικών αρχών, είχαν συντονίσει μερικούς από τους ασυρμάτους με την συχνότητα της αστυνομίας.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήξεραν που θα «χτυπήσουν « και λειτουργούσαν με τρία κριτήρια : την απόσταση από τις οικίες τους ,την «καβάτζα» που αυτοί χρησιμοποιούσαν καθώς και το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών αρχών.
Έτσι με βάση τα κριτήρια αυτά επέλεγαν κυρίως καταστήματα που ήταν κοντά στις οικίες και την «καβάτζα», ( κλειστός χώρος στάθμευσης σε κεντρικό σημείο των Πατρών ) ώστε αμέσως μετά την ληστεία να καταφεύγουν εκεί και να αποκρύπτουν τόσο τα χρήματα της ληστείας όσο και τα όπλα, τα ενδύματα και τα μέσα απόκρυψής τους.
Επέλεγαν όμως και καταστήματα μακριά από το κέντρο της πόλης ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να εγκαταλείψουν το δίκυκλο που είχαν να αλλάξουν ρούχα και να πάρουν νέο όχημα προκειμένου να φύγουν από το σημείο και να μην κινήσουν υποψίες των αστυνομικών.
Τα ίδια κριτήρια είχαν και για να κλέψουν δίκυκλα. Τα αφαιρούσαν από σημεία είτε κοντά στο σπίτι τους είτε στην «καβάτζα». Ο λόγος ήταν ένας: ότι δεν χρειάζονταν να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να κρύψουν το δίκυκλο .
Όταν οι αστυνομικοί στις 18 Ιανουαρίου ερεύνησαν το χώρο βρήκαν ένα πλήρως εξοπλισμένο συνεργείο μοτοσυκλετών,μετά την αφαίρεση των δικύκλων, επενέβαιναν σε αυτά, παρακάμπτοντας τον διακόπτη εκκίνησης και δίνοντας την δυνατότητα εκκίνηση αυτών, χωρίς την χρήση κλειδιού.
Από σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι ενός κατηγορουμένου προκύπτει ότι οι δράστες μετά την αφαίρεση των δικύκλων, προέβαιναν στην αφαίρεση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας και τις ξαναέβαζαν όταν έκαναν τις ληστείες προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες.
Ο ρόλος του γιου του καταδικασμένου για τη 17 Νοέμβρη
Στις ληστείες έμπαιναν πάντα δύο – ο γιος του καταδικασμένου μέλους της 17Ν και ο συνεργός του .
«Είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με περούκες, μάσκες και γυαλιά και με την απειλή πιστολιών που έφεραν στα χέρια τους, προέβαιναν στην ακινητοποίηση των υπαλλήλων και πελατών που βρίσκονταν στο εσωτερικό εκείνη την στιγμή, αναγκάζοντας παράλληλα τους ταμίες να τους παραδίδουν το χρηματικό ποσό που βρισκόταν στα συρτάρια των ταμείων. Ακολούθως, εξέρχονταν από αυτό, επιβιβάζονταν στην ίδια δίκυκλη μοτοσικλέτα και τρέπονταν σε φυγή, εγκαταλείποντάς την σε κοντινή απόσταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.
Παράλληλα οι συγκατηγορούμενοι τους, που είχαν το ρόλο του «τσιλιαδόρου» αποχωρούσαν και αυτοί αθέατα από τα σημεία ευθύνης τους, χωρίς να γίνει αντιληπτή η παρουσία τους καθόσον λόγω του γεγονότος ότι οι θέσεις επιτήρησης ήταν μακριά από το κατάστημα, κανένας δεν μπορούσε να συνδέσει την παρουσία τους εκεί με την ληστεία που πραγματοποιούταν.
Τους πρόδωσαν κάμερες και το Dna
Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί έκαναν λάθη ..Οι κάμερες τους κατέγραφαν και παρά το γεγονός ότι κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και του σώματός τους όπως μπουφάν, περούκες, ιατρικές μάσκες, γυαλιά, καπέλα τύπου τζόκεϊ κ.α., άφηναν «κενά».
Μία ληστεία στα ΕΛΤΑ στα Βραχνέικα ήταν η αρχή του τέλους καθώς εκεί ο συνεργός του γιου του καταδικασμένου μέλους της 17 Ν αφήνει DNA σε μία μάσκα χρώματος μπλε που είχε αφήσει στο δρόμο Το ταυτοποιούν και ανακαλύπτουν ότι το ίδιο γενετικό υλικό υπάρχει σε ζημιές που έχουν προκληθεί σε πορείες στην Πάτρα αλλά και σε άλλες ληστείες
Τα ναρκωτικά
Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι προμηθεύτηκαν ειδικό εξοπλισμό εσωτερικής καλλιέργειας κάνναβης (ειδικές σκηνές με εσωτερική ανακλαστική μεμβράνη, λαμπτήρες, μετασχηματιστές, απορροφητήρες, σωλήνες εξαερισμού, γλάστρες, λιπάσματα, γυάλινα βάζα, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας κλπ) ενώ το συνολικό όφελος που θα αποκόμιζαν από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών θα ανερχόταν στο ποσό των 169.500 ευρώ και σε περίπτωση που πουλιόταν ως γραμμάριο 1.129.800 ευρώ.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης -ανάμεσά τους και μία γυναίκα – για να εδραιώσουν την δράση τους, κάτω από τον μανδύα των αρχών και των ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, οργάνωναν επιπλέον επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών ενώ η ανεύρεση σε σπίτι κατηγορουμένου μεγάλης ποσότητας εκρηκτικής, που ήταν συνδεμένη με πυροκροτητές και βραδύκαυστο φυτίλι, καταμαρτυρεί ότι σκοπός του ήταν να προκαλέσουν τρομοκρατικό χτύπημα, ώστε να δημιουργηθεί φόβος και μέσω αυτού να ενισχύσουν την θέση τους και να συνεχίσουν ανενόχλητοι την δράση τους.
«Υπερβολικά διογνωμένη η δικογραφία»
«Υπερβολικά διογκωμένη δικογραφία. Υπερβολικά διογκωμένη δίωξη .Ελπίζω ότι οι δικαστικές αρχές θα περιορίσουν την κατηγορία στα πραγματικά δεδομένα της δικογραφίας. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι για ληστεία που προκύπτει ότι έχει τελεστεί από δύο δράστες κατηγορούνται έξι. Έχει στοχοποιηθεί συγκεκριμένος χώρος και δυστυχώς γυρίζουμε σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών».