(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 31/10, 22.20): Πολλά πλυντήρια αυτοκινήτων λειτουργούν ως μονάδες «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», κυρίως της αλβανικής μαφίας στην Αττική σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρουν πηγή της ΓΑΔΑ «Η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα προσφέρεται κυριολεκτικά για “ξέπλυμα”: Είναι άυλη παροχή υπηρεσιών και η αλβανική μαφία που ελέγχει εγκληματικές δραστηριότητες όπως τα ναρκωτικά και η πορνεία, έχει βρει έναν νέο τρόπο να “καθαρίζει” μεγάλα χρηματικά ποσά.
Υπάρχουν πλυντήρια που δηλώνουν μέχρι και 500 αυτοκίνητα την μέρα, ειδικά στα νότια προάστια. Και όταν δεν ξεπλένουν, τότε φοροδιαφεύγουν, καθώς στους γνωστούς πελάτες δεν κόβουν ποτέ αποδείξεις»!
Σε πλυντήριο της περιοχής της κάτω Γλυφάδας το οποίο «ξεφύτρωσε» δίπλα σε restaurant πολυτελείας, περισσότερα από 300 αυτοκίνητα, τα περισσότερα υπερπολυτελείας και με ξένους αριθμούς, εμφανίζονται να «πλένονται»-«ξεπλένονται» καθημερινά.
Η εγκατάσταση είναι εντυπωσιακή ανάμεσα σε club και restaurant και εξίσου εντυπωσιακό πώς επιτράπηκε η λειτουργία του, ακόμα και ως «χαμηλής όχλησης», εγκατάσταση, δίπλα σε κεντρική πλατεία.
Εδώ ερευνώνται και οι υπογραφές από πλευράς κρατικών υπηρεσιών, αλλά και Δήμου Γλυφάδας που «έχουν πέσει» για την αρχική λειτουργία και εν συνεχεία επέκταση του συγκεκριμένου πλυντηρίου.
Ένα άλλο πλυντήριο αυτοκινήτων στο οποίο έχει εντοπιστεί η ύπαρξη της «αόρατης χειρός» της αλβανικής μαφίας στην ίδια περιοχή αλλά στην άνω Γλυφάδα, έχει εντοπιστεί να έχει πάρε-δώσε με εγκληματικές οργανώσεις.
Τρία άλλα αλβανικά «πλυντήρια» «κέντρα ξεπλύματος» έχουν εντοπιστεί, με βάσιμα στοιχεία, στην περιοχή του Πειραιά, και άλλα δύο στον Πέτρου Ράλλη, δύο στα Μεσόγεια και άλλο ένα στη Νίκαια, όπως και δύο ακόμα, ένα σε Ηλιούπολη και ένα στα βόρεια προάστια.
Σε όλες τις περιπτώσεις εμπλέκονται στην αδειοδότησή τους άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σε καμία περίπτωση οι ιδιοκτήτες είτε Αλβανοί είτε άλλοι αλλοδαποί, δεν έχουν το «πόθεν έσχες» για την επένδυση που πολλές φορές ανέρχεται ακόμα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Επίσης σε δύο περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί Αλβανοί εργαζόμενοι στα πλυντήρια να συνδέονται με συμμορίες κλοπής αυτοκινήτων τα οποία «σταμπάρονται» στα πλυντήρια και εν συνεχεία τα κλέβουν καθώς αντιγράφουν τα κλειδιά και μέσω των αδειών κυκλοφορίας καταδεικνύονται οι δρόμοι στους οποίους βρίσκονται!
Επιπλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αφανείς ιδιοκτήτες είναι Αλβανούς κατάδικοι που ελέγχουν τις επιχειρήσεις μέσα από την φυλακή.
Το ζήτημα της εμπλοκής ή και της διαφθοράς στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στελεχών της ΕΛΑΣ των τοπικών Διευθύνσεων, επίσης ερευνάται, καθώς σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπάρχουν και περιπτώσεις κραυγαλέων πολεοδομικών και υγειονομικών παραβάσεων, για τις οποίες γίνονται «στραβά μάτια».