Η ΕΥΠ μέσω ενός εγγράφου της αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί.

Συγκεκριμένα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει χαρακτηριστικά τις ενδείξεις ότι ένα smartphone έχει παραβιαστεί:

Αναδυόμενα παράθυρα (pop-ups) με διαφημίσεις, ύποπτα μηνύματα και κλήσεις από ή προς άγνωστους αριθμούς, μεγάλη χρήση δεδομένων, ασυνήθιστη απώλεια μπαταρίας ή υπερθέρμανση τηλεφώνου, μείωση απόδοσης, αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου – κυρίως σε ό,τι αφορά σε άδεια χρήσης κάμερας ή μικροφώνου, ασυνήθιστες χρεώσεις στον λογαριασμό.

Ακόμη η ΕΥΠ δημοσίευσε πληροφορίες για την προστασία των ευαίσθητων και διαβαθμισμένων δεδομένων από τους Δημοσίους Υπαλλήλους:

  • Επανεκκίνηση μία φορά την ημέρα στα κινητά

Η ΕΥΠ προειδοποιεί πως σε σημαντικές συναντήσεις όπου πρόκειται να συζητηθούν ευαίσθητες και προσωπικές πληροφορίες, καλό θα ήταν το κινητό να βρίσκεται σε απόσταση. Ακόμη, θα πρεπει να γίνεται επανεκκίνηση στη συσκευή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ενώ η σύνδεση του κινητού με το καλώδιο του υπολογιστή αποκαλύπτει αν έχει μολυνθεί ή όχι με κακόβουλο λογισμικό.

Παράλληλα ο χρήστης θα πρέπει να κάνει διαγραφή ιστορικού κάθε δυο ημέρες και να μην γίνεται σύνδεση των λογαριασμών σε google και apple id από πολλαπλές συσκευές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλα μέτρα προφύλαξης:

  • Αποφυγή φόρτισης σε δημόσιους χώρους, καθώς οι θύρες USB μπορεί να περιέχουν malware.
  • Κατέβασμα μόλις δυο εφαρμογών επικοινωνίας
  • Προσαρμογή των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας στις συσκευές, περιορισμένες άδειες στις εφαρμογές για πρόσβαση σε κάμερα και μικρόφωνο.