Πάμπολλες είναι κυριολεκτικά οι θεάσεις ΑΤΙΑ στην υφήλιο, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι (υποτιθέμενες) «αερομαχίες» με μαχητικά διαφόρων πολεμικών αεροποριών.
Μαχητικά αεροπλάνα λοιπόν εναντίον πανίσχυρων ιπτάμενων δίσκων σε μια άνιση μάχη Δαυίδ και Γολιάθ, καθώς υποτίθεται ότι «η τεχνολογική ανωτερότητα των εξωγήινων δεν χρειάζεται συστάσεις».
Οι στρατιωτικές εμπλοκές πάντως σε τέτοιες υπερφυσικές υποθέσεις μόνο αστείες δεν είναι, καθώς όταν η γήινη πολεμική μηχανή υποχρεώνεται να επιδοθεί σε αερομαχίες με τους εξωγήινους γείτονές μας το πράγμα μόνο γέλιο δεν προκαλεί.
Το περιστατικό της Τεχεράνης
Ιρανοί αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας σε βάση της Τεχεράνης άρχισαν να λαμβάνουν μαζικά τηλεφωνήματα από ανήσυχους πολίτες στις 19 Σεπτεμβρίου 1976, αναφέροντας τα συνήθη περίεργα φώτα στον ουρανό πάνω από την πόλη. Όταν ενημερώθηκε ο διοικητής ότι κανένα πολεμικό σκάφος δεν πετούσε στην περιοχή, έδωσε την εντολή να σηκωθούν τα μαχητικά για αναχαίτιση.
Δύο F-4 Phantom προσέγγισαν το ΑΤΙΑ και ο πιλότος του δεύτερου είδε από πολύ κοντά την πύρινη μπάλα που κινούνταν στους αιθέρες. Όσο πλησίαζε, ένα δεύτερο αντικείμενο αποκολλήθηκε από το μητρικό και ο πιλότος αιφνιδιάστηκε, προσπαθώντας να πλήξει με έναν πύραυλο το αντικείμενο. Μόλις πυροδότησε όμως τον πύραυλο, διαπίστωσε τρομοκρατημένος ότι το αεροπλάνο του είχε χάσει όλη την ηλεκτρική ενέργειά του και κανένα σύστημα δεν δούλευε.
Το αεροπλάνο επέστρεψε στην κανονική λειτουργία μόνο όταν το υψόμετρο που έχασε το έκανε να απομακρυνθεί αρκετά από το ΑΤΙΑ. Ο πιλότος συνέχισε να παρακολουθεί το απόκοσμο ιπτάμενο αντικείμενο από απόσταση ασφαλείας πια, όταν είδε ότι το θυγατρικό σκάφος αποκολλήθηκε εκ νέου και προσγειώθηκε στην έρημο από κάτω.
Την επόμενη μέρα, ο ιρανικός στρατός προσπάθησε να εντοπίσει το αντικείμενο, αλλά μάταια…
Η υπόθεση Μαντέλ
Ο βετεράνος αμερικανός πιλότος Τζορτζ Γκόρμαν που επιδόθηκε σε πολύλεπτη αερομαχία με ένα ΑΤΙΑ πάνω από τη Βόρεια Ντακότα το 1948 μπορεί να την έβγαλε τελικά καθαρή, αν και δυστυχώς ο συνάδελφός του Τόμας Μαντέλ δεν θα στεκόταν εξίσου τυχερός. Η αεροπορική βάση του Φορτ Νοξ έπιασε στα ραντάρ της κάτι μυστηριώδη σήματα, που ήταν τελικά ορατά και με γυμνό μάτι: μια σειρά από λαμπερά κόκκινα και άσπρα φωτάκια είχαν αγκυροβολήσει στον ουρανό.
Τέσσερα μαχητικά P-51 απογειώθηκαν για να ελέγξουν το αντικείμενο, το οποίο ήταν ωστόσο πολύ ασαφές για να διακρίνουν κάτι οι πιλότοι. Την ώρα που οι υπόλοιποι άλλαξαν την κατεύθυνσή τους για να επιστρέψουν στο σημείο της έρευνας, το αεροσκάφος του Μαντέλ άρχισε να χάνει ύψος, μέχρι που συγκρούστηκε στο έδαφος.
Οι συνωμοσιολογικές πένες πήραν όπως ήταν φυσικά φωτιά καθώς πίστευαν ακράδαντα πως ένα ΑΤΙΑ είχε σκοτώσει τον γήινο πιλότο, αν και η αμερικανική αεροπορία επιδόθηκε στο σκάρωμα μιας ομολογουμένως μακράς σειράς δικαιολογιών που είχαν πάει στραβά στο μοιραίο αεροπλάνο. Από τις καταγραφές των συνομιλιών, ήταν σαφές ότι οι άλλοι πιλότοι δεν μπορούσαν να διακρίνουν τι ήταν αυτό που καταδίωκε ο Μαντέλ, με έναν από αυτούς να τον ρωτά επιτακτικά: «τι στο καλό ψάχνουμε;».
Όσο για τον στόχο του Μαντέλ, η αεροπορία είπε ότι δεν ήταν τελικά παρά ο πλανήτης Αφροδίτη! Για τα επίσημα κυβερνητικά χείλη, τίποτα το περίεργο δεν συνέβη: ο πιλότος κυνήγησε την Αφροδίτη, έχασε τις αισθήσεις του και σκοτώθηκε. Η ετυμηγορία της αεροπορίας ανατράπηκε ωστόσο από επιστημονικά χείλη, καθώς οι αστρονόμοι ανέλαβαν να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η Αφροδίτη ήταν εκείνη την ώρα μόλις 33 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, σε τελείως διαφορετικό σημείο δηλαδή από αυτό που πετούσε ο Μαντέλ.
Η αεροπορία άλλαξε την ιστορία της, λέγοντας τώρα πως το αντικείμενο ήταν μετεωρολογικό αερόστατο. Ισχυρισμός που επίσης ανατράπηκε εύκολα, καθώς κανένα τέτοιο μπαλόνι δεν υπήρχε στην περιοχή. Η αεροπορία κράτησε έκτοτε το στόμα της κλειστό, ώσπου να ξεχαστεί τελικά το γεγονός…
Συνάντηση με ένα ΑΤΙΑ
Αυτό που παραμένει ιδιαίτερο στο περιστατικό του Μίλτον Τόρες το 1957 ήταν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που πιλότος έλαβε ρητά την εντολή να καταρρίψει ένα ΑΤΙΑ! Ο πιλότος υπηρετούσε στη Βρετανία και πετούσε ένα F-86D, την εκδοχή με το ραντάρ του περίφημου μαχητικού F-86 Sabre και ένα από τα πρώτα αναχαιτιστικά εφοδιασμένα με ραντάρ.
Το ημερολόγιο έγραφε 20 Μαΐου 1957 όταν ο πύργος ελέγχου έπιασε ένα ΑΤΙΑ και ξαπόστειλε τον Τόρες να το αναχαιτίσει. Τον διέταξε μάλιστα να χρησιμοποιήσει και τον βοηθητικό καυστήρα του αεριωθούμενού του ώστε να αυξήσει την ώθηση, κάτι που φάνηκε περίεργο στον πιλότο που πετούσε ήδη το αεροπλάνο στα όριά του. Προσεγγίζοντας στον στόχο, κάτι έπιασε στο ραντάρ του και αμέσως ο πύργος ελέγχου του ζήτησε να το καταρρίψει άμα τη εμφανίσει!
Οι διαταγές σόκαραν τον Τόρες για την προληπτική φονικότητά τους, καθώς κανείς δεν ήξερε τι ήταν εκεί στον ουρανό, γι’ αυτό και διευκρίνισε πως δεν επρόκειτο για καμιά φάρσα των ελεγκτών. Αφού επιβεβαίωσε την εντολή, πλησίασε τον ασαφή στόχο και πριν πατήσει τη σκανδάλη, το ΑΤΙΑ εξαφανίστηκε με αστραπιαία ταχύτητα.
Την επόμενη μέρα, τον προσέγγισε ένας μυστηριώδης άντρας και τον πήγε σε ένα γραφείο για ανάκριση. Εκεί ήταν και ο διοικητής της αεροπορικής βάσης, που του είπε να μην αποκαλύψει ποτέ όσα είχαν εκτυλιχθεί την προηγούμενη ημέρα, καθώς ήταν θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας. Ο Τόρες αποκάλυψε τελικά την ιστορία του το 1988…
Η Μάχη του Λος Άντζελες
Λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ, η πολεμική υστερία είχε για τα καλά εγκαθιδρυθεί στις ΗΠΑ, κι όταν στις 23 Φεβρουαρίου 1942 ένα ιαπωνικό υποβρύχιο αναδύθηκε στις ακτές της Καλιφόρνια και έβαλε κατά πετρελαϊκών διυλιστηρίων, οι κάτοικοι του Λος Άντζελες ήταν σίγουροι πως μια αιφνιδιαστική επίθεση ήταν προ των πυλών. Και την επόμενη ακριβώς νύχτα εμφανίστηκαν παράξενα φώτα που τρεμόπαιζαν πάνω από εργοστάσιο πυρομαχικών της πόλης!
Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες τέθηκαν σε συναγερμό, αν και λίγες ώρες αργότερα τα φώτα εξαφανίστηκαν και τα πράγματα καταλάγιασαν. Την επόμενη νύχτα όμως οι παράξενες λάμψεις επανεμφανίστηκαν στον ουρανό, αν και αυτή τη φορά ήταν ένα τεράστιο αντικείμενο που αστραποβολούσε. Τώρα βέβαια κάθε αντιαεροπορικό του Λος Άντζελες έπληττε δαιμονισμένα τον στόχο, αν και τα φωτάκια δεν φαινόταν να καταλαβαίνουν από γήινα πυρά. Όταν φάνηκε ότι η πολεμική προσπάθεια ήταν μάταιη, τα αντιαεροπορικά σταμάτησαν.
Για άλλη μια φορά, τα περίεργα και παλαβά που έβγαιναν από κυβερνητικά χείλη πυροδότησαν πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής του ναυτικού Φρανκ Νοξ δήλωσε πως το όλο περιστατικό ήταν απλώς λάθος συναγερμός. Μεταπολεμικά, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι δεν είχε επιχειρήσει κατά του Λος Άντζελες και το πράγμα φαινόταν να έχει διευθετηθεί.
Παρά ταύτα, οι χιλιάδες των αυτοπτών μαρτύρων ορκίζονταν ότι κάτι υπήρχε στον ουρανό του Λος Άντζελες και πως ο στρατός δεν χτυπούσε τυχαία στο συγκεκριμένο σημείο του ουρανού. Ακόμα χειρότερα, η επίσημη έκθεση του Υπουργείου Πολέμου έκανε λόγο για 1-5 ΑΤΙΑ πάνω από την Πόλη των Αγγέλων εκείνη τη νύχτα, ανατρέποντας πλήρως τους ισχυρισμούς του ναυτικού.
Αν ήταν η Μάχη του Λος Άντζελες η μεγαλύτερη σύγκρουση ανθρώπων και εξωγήινων, πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ…
Η πρόσφατη ινδική κατάρριψη ΑΤΙΑ
Και για να μη λέμε ότι αυτά συνέβαιναν μόνο τα παλιά τα χρόνια, ήταν στις 26 Ιανουαρίου 2016 όταν η Ινδική Αεροπορία έπιασε στα ραντάρ της ένα σφαιρικού σχήματος αντικείμενο κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύντομα ένα μαχητικό IAF Su-30 βρισκόταν στον αέρα για να αναχαιτίσει το ΑΤΙΑ, το οποίο κατευθυνόταν αργά προς τη συνοριακή γραμμή.
Λίγο αργότερα, ο πιλότος του μαχητικού άνοιξε πυρ και κατέρριψε πράγματι το αντικείμενο. Τα συντρίμμια του μαζεύτηκαν γρήγορα γρήγορα από την αεροπορία, η οποία ήταν ωστόσο απρόθυμη να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες. Η επίσημη γραμμή της ήταν ότι βρήκαν πέντε τριγωνικά μεταλλικά αντικείμενα που θα διερευνηθούν και αργότερα είπε ότι το ΑΤΙΑ δεν ήταν παρά μετεωρολογικό μπαλόνι που ήρθε από το Πακιστάν.
Αυτόπτες μάρτυρες από τα γύρω χωριά σκιαγράφησαν βέβαια μια ολότελα διαφορετική εικόνα, αναφέροντας πέντε εκκωφαντικές εκρήξεις κατά την καταδίωξη του ΑΤΙΑ από το μαχητικό. Η εκδοχή του μετεωρολογικού αερόστατου ήταν πράγματι ισχνή και διάφορες υποθέσεις έγιναν για το τι συνέβη πριν από λίγους μήνες στην Ινδία, μιλώντας ακόμα και για πειραματικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο του Πακιστάν.
Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι αυτό που έγινε ήταν το «Ινδικό Ρόσγουελ» και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει τη δυναμική του…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.