Είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας, ο άνθρωπος του Somerton (επίσης γνωστός ως «υπόθεση Taman Shud») έχει να κάνει με ένα αγνώστων στοιχείων πτώμα που βρέθηκε στην παραλία του Somerton -στην Αδελαίδα της Νότιας Αυστραλίας- το 1948, καταμεσής του Ψυχρού Πολέμου.

Το πρωί της 30ης Νοεμβρίου του 1947, ένας άγνωστος άντρας αποβιβάστηκε από το τρένο στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας. Ήταν ψηλός, γεροδεμένος, με ανοιχτά πυρόξανθα μαλλιά που γκρίζαραν στους κροτάφους…

Την 1η Δεκεμβρίου του 1947 ένα άψυχο σώμα βρέθηκε το πρωί στις 6:03 στην παραλία Somerton στην Αδελαΐδα. Η αστυνομία έφτασε σύντομα. Το πτώμα του άγνωστου άντρα κείτονταν στην άμμο με το κεφάλι να κοιτά την θάλασσα και τα πόδια σταυρωτά να δείχνουν προς την θάλασσα.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν ο άνθρωπος αυτοκτόνησε, αν πέθανε από φυσικά αίτια ή αν δολοφονήθηκε. Η επικρατέστερη άποψη ήταν ότι δηλητηριάστηκε, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν την ουσία. Κανείς δεν αναγνώριζε τον νεκρό, τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν προέρχονταν από κάτοικο της Αυστραλίας και δεν βρέθηκε κανένα ταυτοποιητικό έγγραφο.

Όλα οδηγούσαν σε αδιέξοδο….

Όλες οι ετικέτες από τα ρούχα του έλειπαν. Βρέθηκε επίσης μια βαλίτσα που του άνηκε. Μέσα στην βαλίτσα βρέθηκαν ρούχα και για μια ακόμα φορά όλες οι ετικέτες έλειπαν.

Μετά την αυτοψία, οι ιατροδικαστές βρήκαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κεφάλι και στο σώμα, αίμα στο στομάχι και στο συκώτι, και μια αρκετά μεγεθυμένη σπλήνα. Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Δηλητηρίαση. Παρόλο όμως που όλα τα στοιχεία έδειχναν αυτό, δεν βρέθηκε κανένα δηλητήριο στο σύστημα για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Έτσι η αστυνομία έψαξε περαιτέρω τα πράγματα του με σκοπό να βρει περισσότερα στοιχεία. Βαθιά μέσα σε μια τσέπη του κατάφεραν να βρουν ένα πολύ μικρό χαρτάκι. Το χαρτάκι φαινόταν να είναι κομμένο από κάποιο βιβλίο και υπήρχαν μόνο δύο λέξεις επάνω σε αυτό: “Taman Shud”.

Ειδικοί αναγνώρισαν ότι οι λέξεις σήμαιναν «τελειωμένο» στα περσικά και ήταν οι τελευταίες λέξεις στο διάσημο περσικό ποίημα «Rubáiyát». Το ποίημα του 11ου αιώνα αποδίδεται στον Πέρση πανεπιστήμονα και ποιητή, Ομάρ Καγιάμ, και συμβουλεύει τον αναγνώστη να ζήσει γεμάτη ζωή και να μην στενοχωρηθεί ακόμα κι όταν έρθει ο θάνατος.

Η αστυνομία μετά από εξονυχιστικές έρευνες βρίσκει το αντίτυπο από το οποίο κόπηκε η σελίδα. Στο βιβλία ήταν γραμμένος χειρόγραφα ένας τηλεφωνικός αριθμός, ένα άλλος αριθμός που δεν αποκωδικοποιήθηκε και ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. Το μήνυμα έγραφε

WRGOABABD

MLIAOI

WTBIMPANETP

MLIABOAIAQC

ITTMTSAMSTGAB…

Ο σημειωμένος αριθμός του τηλεφώνου ανήκε στη νοσοκόμα Jessica Thomson, η οποία ζούσε μόλις 400 μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε ο νεκρός. Εκείνη όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον νεκρό. Ανέφερε στην αστυνομία ότι δεν τον ήξερε ούτε ήξερε τον λόγο που βρέθηκε το τηλέφωνό της στο βιβλίο.

Μυστικές υπηρεσίες, μαθηματικοί, γλωσσολόγοι και ντετέκτιβ προσπάθησαν επί πολλά χρόνια να αποκωδικοποιήσουν τους κώδικες του βιβλίου, ωστόσο μάταια. Κατέληξαν ότι το πιο πιθανό σενάριο για τα συγκεκριμένα γράμματα είναι πως αποτελούν συντομογραφίες και όχι κάποιο μορφή κώδικα και, επομένως είναι αδύνατο να αποκρυπτογραφηθούν.

Ο άνθρωπος του Somerton τάφηκε στο ιστορικό νεκροταφείο West Terrace Cemetery της Αδελαϊδας. Πάνω στην μαρμάρινη πλάκα του τάφου αναγράφηκε: «εδώ βρίσκεται ο άγνωστος άνδρας που βρέθηκε νεκρός στη παραλία του Somerton, 1 Δεκ. 1948».

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Άνθρωπος του Σόμερτον ήταν κατάσκοπος, ενδεχομένως της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ένα δηλητήριο που δεν είναι ανιχνεύσιμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!