ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Συμβάν του Ρόσγουελ: Oι θεωρίες συνωμοσίας και η αλήθεια πίσω από τη διασημότερη ιστορία UFO

Συμβάν του Ρόσγουελ: Oι θεωρίες συνωμοσίας και η αλήθεια πίσω από τη διασημότερη ιστορία UFO

Πριν από 72 χρόνια, στις 7 Ιουλίου του 1947, ένα μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο -UFO έσπευσαν πολλοί να το βαφτίσουν ευθύς εξαρχής – έπεσε απ’ τον ουρανό και συνετρίβη στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικό στις ΗΠΑ.

Την επόμενη μέρα η τοπική εφημερίδα της μικρής πόλης, η Roswell Daily Record, ανέφερε ότι στα χέρια των υπευθύνων του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ρόσγουελ είχε πέσει ένας ιπτάμενος δίσκος, δίνοντας έτσι τη λαβή να γεννηθεί μια από τις πιο επίμονες και ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου θεωρίες συνωμοσίας περί UFO όλων των εποχών, που συνδέθηκε ακόμη και με τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε.

Η ανακάλυψη του “UFO”
Η ιστορία ξεκίνησε λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όταν ο ιδιοκτήτης φάρμας Γ.Γ. Μακ Μπρέιζελ εντόπισε με το γιο του μέσα στο ράντσο τους, κάπου 120 χλμ. βορειοδυτικά του Ρόσγουελ, διάσπαρτα σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή, συντρίμμια αποτελούμενα από ταινίες από καουτσούκ, φύλλα κασσίτερου, χαρτόνια και ραβδιά. Τα παράτησαν για να επιστρέψουν στο σημείο στις 4 Ιουλίου.

Την περίοδο εκείνη η τρέλα με τα UFO βρισκόταν στο ζενίθ της στις ΗΠΑ. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ένας κάτοικος της Πολιτείας της Ουάσιγκτον ονόματι Κένεθ Άρνολντ είχε αναφέρει ότι είδε στο όρος Ρενιέρ έξι ασυνήθιστα ΑΤΙΑ σχήματος ιπτάμενου δίσκου και τα νέα είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο Κένεθ Άρνολντ είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο του 1947 ότι είδε έξι ιπτάμενους δίσκους στο όρος Ρενιέρ της Πολιτείας της Ουάσιγκτον / Φωτογραφία αρχείου ΑΡ
Μ’ αυτή την είδηση κατά νου ο Μπρέιζελ είπε εμπιστευτικά στο σερίφη της περιοχής, Τζορτζ Γουίλκοξ ότι ίσως είχε βρει τα συντρίμμια ενός UFO.

O σερίφης μίλησε με τη σειρά του μ’ έναν αξιωματικό στην τοπική στρατιωτική αεροπορική βάση και τα νέα έφθασαν μέχρι τα υψηλά κλιμάκια, που ανέθεσαν στον ταγματάρχη της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, Τζέσι Μάρσελ να ερευνήσει το θέμα.

Το πρωτοσέλιδο της Roswell Daily Record της 8ης Ιουλίου 1947, που έκανε λόγο για «ιπτάμενο δίσκο» / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
Όταν ο τελευταίος περισυνέλεξε τα συντρίμμια, εξέδωσε ένα ανακοινωθέν που μπήκε στο περίφημο πρωτοσέλιδο της Roswell Daily Record και ανέφερε: «Το Γραφείο Πληροφοριών του 509 Σμήνους Βομβαρδιστικών της αεροπορικής βάσης Ρόσγουελ ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι περιήλθε στην κατοχή του ένας Ιπτάμενος Δίσκος».

Αλλά ανήκαν, όντως, τα συντρίμμια που βρέθηκαν σε κάποιο UFO; Η αλήθεια μάλλον θα απογοητεύσει τους συνομωσιολόγους. Έναν μήνα νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου του 1947, ένα τεράστιο αερόστατο, που το είχαν βαφτίσει NYU Πτήση 4 απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση Αλαμογκόρντο στο πλαίσιο του άκρως απόρρητου Project Mogul της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απέβλεπε στην ανίχνευση πυρηνικών δοκιμών της ΕΣΣΔ με τη χρήση ειδικών αερόστατων, που πετούσαν σε ύψος 30.000-40.000 ποδών.

Στα πρώτα στάδια του Project Mogul χρησιμοποιήθηκαν ομάδες μετεωρολογικών αερόστατων τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από άλλα πελώρια, ειδικά κατασκευασμένα από πλαστικό, που μπορούσαν ευκολότερα να διατηρήσουν σταθερό υψόμετρο.

Αλλά ο έλεγχος μη επανδρωμένων αερόστατων δεν είναι εύκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα το NYU Πτήση 4 να συντριβεί στο ράντσο του Μακ Μπρέιζελ.

Η επιχείρηση συγκάλυψης
Στην αγωνία τους να κρατήσουν μυστική την επιχείρηση κατασκοπείας κατά των Σοβιετικών οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε εναλλακτική εξήγηση για τα μυστηριώδη συντρίμμια, ακόμη κι εκείνη των UFO… «Προφανώς, κατά την άποψη της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν προτιμότερη η εκδοχή του εξωγήινου UFO που συνετρίβη, παρά να πει την αλήθεια.

Ήταν ευκολότερο να παραδεχθούν την ύπαρξη ενός ιπτάμενου δίσκου παρά το Project Mogul», είπε στο Smithsonian Magazine o πρώην έφορος του τμήματος διαστημικής ιστορίας του ομώνυμου μουσείου στην Ουάσιγκτον, Ρότζερ Λόνιους.

Οι τρελές θεωρίες για το Συμβάν του Ρόσγουελ
Το Συμβάν του Ρόσγουελ, όπως έμεινε στην ιστορία ο εντοπισμός των συντριμμιών του αερόστατου, συνδέθηκε στη γόνιμη, καλπάζουσα λαϊκή φαντασία κατ’ εξοχήν μ’ ένα UFO που συνετρίβη.

Αλλά πυροδότησε κι άλλες θεωρίες συνωμοσίας, που έκαναν λόγο για πειραματικό «αόρατο» ναζιστικό βομβαρδιστικό, που είχαν πιάσει οι Σοβιετικοί το 1945, το γέμισαν με παιδιά που είχε μεταλλάξει στα εργαστήριά του ο διαβόητος Γιόζεφ Μένγκελ και στη συνέχεια το έστειλαν κατ’ εντολή του Στάλιν στις ΗΠΑ για να σπείρει τον πανικό.

Μια άλλη τρελή θεωρία μιλούσε για ένα κακόβουλο τάγμα Ιησουιτών, που διέθετε σκάφη τα οποία αψηφούν τη βαρύτητα και υβριδικούς ανθρώπους και μια τρίτη εξηγούσε τα συντρίμμια ως αποτέλεσμα της σφοδρής μάχης γκρίζων εξωγήινων, ονόματι Zeta Reticulans με άνδρες της αμερικανικής «Δύναμης Δέλτα» σε σήραγγες κάτω από το Νέο Μεξικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και φυσικά δεν έλειψαν κι εκείνοι που υποστήριξαν ότι επρόκειτο για την αποτυχημένη δοκιμή ενός UFO που είχε πέσει στα χέρια των αμερικανικών Αρχών στη βάση κοντά στη λίμνη Γκρουμ, γνωστή ως Περιοχή 51. Αυτή η θεωρία πλησίασε περισσότερο απ’ όλες την αλήθεια: Επρόκειτο πράγματι για ένα πειραματικό ιπτάμενο αντικείμενο. Μόνον που δεν ήταν UFO, αλλά κατασκοπευτικό αερόστατο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.