Το σύμπαν «βομβαρδίζει» τη Γη με περίεργα σωματίδια- και νέες παρατηρήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν στο journal Science, καθιστούν ακόμα πιο πολύπλοκο το «κυνήγι» για τον «ένοχο», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic.
Το 2008, το επιστημονικό όργανο PAMELA, που βρίσκεται στο Διάστημα, διαπίστωσε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ποζιτρονίων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Τα σωματίδια αυτά, γνωστά επίσης ως αντιηλεκτρόνια, είναι αντισωματίδια (σωματίδια αντιύλης- το αντίθετο της ύλης). Όταν ένα ποζιτρόνιο αντιύλης συναντά το αντίθετο σωματίδιό του (το ηλεκτρόνιο, καθώς είναι το αντισωμάτιο του ηλεκτρονίου), αλληλοκαταστρέφονται και εξαφανίζονται σε μια μικροσκοπική έκλαμψη ενέργειας, που συχνά περιλαμβάνει ακτίνες γάμμα, τις οποίες επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν.
Η διαπίστωση του λόγου πίσω από αυτή την «αφθονία» ποζιτρονίων αποτελεί συναρπαστική «άσκηση» για τους επιστήμονες, καθώς βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση των ενεργειακών φαινομένων στην «κοσμική γειτονιά» μας, ανοίγοντας τον δρόμο για επίλυση κάποιων μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος. Για πολύ καιρό, επιστήμονες θεωρούσαν πως τα σωματίδια αυτά προέρχονταν από κοντινά πάλσαρ (αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα, και αποτελούν «προϊόντα» κατάρρευσης προϋπάρχοντος κανονικού άστρου). Ωστόσο, οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη υποδεικνύουν πως οι αυτουργοί δεν είναι οι μέχρι τώρα θεωρούμενοι «ύποπτοι» (ένα ζεύγος πάλσαρ σε απόσταση μικρότερη των 1.000 ετών φωτός). Ανταυτού, θεωρείται πως το φαινόμενο οφείλεται σε ποιο «εξωτικές» διαδικασίες, που έχουν να κάνουν με τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη».
Βάσει της έρευνας, τα δύο «ύποπτα» πάλσαρ, γνωστά με τα ονόματα Geminga και PSE BO656+14 (Monogem) παράγουν ποζιτρόνια η ταχύτητα των οποίων δεν επαρκεί για να καταφθάνουν στη Γη, καθώς- σύμφωνα με τον ερευνητή Λόπεζ Γκότο και τους συνεργάτες του- ο διαστρικός χώρος ανάμεσα στη Γη και τα πάλσαρ αυτά εμποδίζει τα σωματίδια αυτά από το να φτάσουν σε εμάς. Οπότε, και εξετάζονται άλλες υποθέσεις, όπως άλλα πάλσαρ, ή άλλα φαινόμενα όπως μικροκβάζαρ (πυρήνες ενεργών γαλαξιών- «κοσμικές μηχανές»), απομεινάρια σουπερνόβα ή η καταστροφή/ εκφυλισμός σωματιδίων σκοτεινής ύλης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αμφιβάλλουν πως και αυτές οι εξηγήσεις έχουν βάση: Εάν μιλάμε για άλλες «κοσμικές μηχανές», τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν τα ίδια «εμπόδια» με αυτά που συμβάλλουν στην απόρριψη της αρχικής θεωρίας των δύο πάλσαρ, ενώ στην περίπτωση της σκοτεινής ύλης, από τη στιγμή που θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλο κομμάτι της μάζας του σύμπαντος, τα ίχνη της αλληλοκαταστροφής σωματιδίων σκοτεινής ύλης θα βρίσκονταν παντού- αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει- χωρίς ωστόσο να θεωρείται πως αυτή η υπόθεση μπορεί να απορριφθεί.