Το σέλας το έχουμε συνδυάσει με τους πόλους της Γης, τι δουλειά είχε στην Μεοσποταμία;
Μία ανακάλυψη που προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στους επιστήμονες σε πέτρινες πλάκες 2.700 χρόνων που περιγράφουν ένα φαινόμενο που μοιάζει(;) με το σέλας.
Μόνο που αυτές οι περιγραφές αυτές δεν βρέθηκαν στη Νορβηγία αλλά στην περιοχή της Μεσοποταμίας.
Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα βρήκαν σε αρχαίες πέτρινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή των Ασσυρίων τις αρχαιότερες παγκοσμίως περιγραφές γι’ αυτό το φαινόμενο, οι οποίες χρονολογούνται από το 680 έως το 650 π.Χ., πριν δηλαδή πάνω από σχεδόν 2.700 χρόνια.
Οι εν λόγω περιγραφές είναι αρχαιότερες κατά περίπου ένα αιώνα από εκείνες που έως σήμερα θεωρούνταν οι πιο παλιές που περιγράφουν το σέλας και προέρχονται από ένα βαβυλωνιακό κείμενο, γνωστό ως «Αστρονομικά Ημερολόγια», του 567 π.Χ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Χισάσι Χαγιακάβα του Πανεπιστημίου της Οσάκα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters».
Βέβαια κανείς δεν αποκλείει να υπήρξε κάτι άλλο που κίνησε το ενδιαφέρον των Ασσυρίων και το κατέγραψαν… άλλωστε έχουν βρεθεί κατά καιρούς περίεργα ιερογλυφικά κι απεικονίσεις σε Ασσυριακά μνημεία.