Επιστήμονες από το Βανκούβερ του Καναδά, κατάφεραν και παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός 87χρονου που κατέληξε από καρδιακή προσβολή, καταγράφοντας έτσι το τι πραγματικά συμβαίνει τις τελευταίες μας στιγμές.
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για την παρακολούθηση του εγκεφάλου του ασθενούς, οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της καρδιάς του.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα δεδομένα αποκάλυψαν μια αύξηση στις «ταλαντώσεις γάμμα», τα εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με την ανάκληση της μνήμης και τα όνειρα.
Το φαινόμενο αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι, τις στιγμές πριν από τον θάνατο, μπορεί να βιώνουμε μια ζωντανή επανάληψη των πιο σημαντικών γεγονότων της ζωής μας – μια πιθανή εξήγηση για την κοινή πεποίθηση ότι η ζωή κάποιου «περνάει μπροστά από τα μάτια του».
Ο Δρ Ajmal Zemmar, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, εξήγησε:
«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκληση της μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής μας λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε εμπειρίες κοντά στο θάνατο».
Τα ευρήματα, τα οποία παραλληλίζονται με παρόμοια μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που ανιχνεύθηκαν προηγουμένως σε ετοιμοθάνατους αρουραίους, υποδηλώνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργάζεται αναμνήσεις και συναισθήματα κατά τις τελευταίες μας στιγμές.
Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη φύση του θανάτου και αμφισβητεί την τρέχουσα κατανόησή μας για το πότε πραγματικά τελειώνει η ζωή.
Ο Δρ Zemmar υπογράμμισε ότι η έρευνα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις ηθικές συζητήσεις σχετικά με το χρόνο δωρεάς οργάνων, καθώς υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να παραμείνει ενεργός για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της καρδιάς.
Ωστόσο, τα ευρήματα συνοδεύονται από σημαντικές επιφυλάξεις.
Η μελέτη βασίστηκε σε μία μόνο περίπτωση και ο εγκέφαλος του ασθενούς είχε ήδη επηρεαστεί από την επιληψία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές αν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα θα εμφανιζόταν και σε άλλα άτομα.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν ευρέως για την ανθρώπινη εμπειρία του θανάτου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.