Παρόλο που κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα δεν μπορεί να θεραπεύσει ή ακόμα και να σας αποτρέψει από το να κολλήσετε έναν ιό, ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ακολουθούν οι καλύτερες επιλογές.
Εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για το ρόλο της στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια, έχει μελετηθεί πως βοηθάει άτομα με αναπνευστικές λοιμώξεις. Σύμφωνα με έρευνες προτείνεται η κατανάλωση περίπου 200 mg ημερησίως για την πρόληψη των λοιμώξεων. Ένα μεσαίο πορτοκάλι παρέχει 70 mg, ένα γκρέιπφρουτ περιέχει σχεδόν 90 mg, και μια κόκκινη πιπεριά 150 mg.
Ηλιόσποροι και αμύγδαλα
Εκτός από τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη ενισχύει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να υποστηρίξει την ικανότητα του οργανισμού να αποτρέψει τα εισβάλλοντα βακτηρίδια και ιούς. Ένα τέταρτο φλιτζάνι ηλιόσπορων παρέχει περίπου το ήμισυ του καθημερινού συνιστώμενου στόχου για τη βιταμίνη Ε. Το ίδιο μέγεθος αμυγδάλων παρέχει το 45% του καθημερινού στόχου.
Γλυκοπατάτες και καρότα
Οι γλυκοπατάτες και τα καρότα είναι λαχανικά είναι κορυφαίες πηγές βήτα καροτίνης, πρόδρομο της βιταμίνης Α. Αυτή η θρεπτική ουσία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τους ιούς.
Καρύδια Βραζιλίας και σαρδέλες
Το σελήνιο που περιέχεται στις συγκεκριμένες τροφές είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι δρα σαν σωματοφύλακας για να εμποδίσει τα κύτταρα να προσβληθούν με τρόπους που βλάπτουν το DNA.
Ψητά φασόλια και σπόροι κολοκύθας
Ο ψευδάργυρος επηρεάζει πολλαπλές πλευρές του ανοσοποιητικού συστήματος. Η παραγωγή ορισμένων ανοσοκυττάρων περιορίζεται όταν η πρόσληψη ψευδαργύρου είναι χαμηλή και ο επαρκής ψευδάργυρος είναι καθοριστικός για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα φλιτζάνι φασόλια παρέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τον ψευδάργυρο και ¼ φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας παρέχουν το 20%.
Αποξηραμένα κεράσια
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στα αποξηραμένα κεράσια είναι συνδεδεμένη με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Τα κεράσια βοηθάνε επίσης να κοιμόμαστε καλά, λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε μελατονίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο εύκολα από τον ιό.
Καρύδια
Εκτός από το ότι είναι ένα από τα κορυφαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, τα καρύδια περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Ε και Β6, του χαλκού και του φυλλικού οξέος. Τα καρύδια επίσης βοηθάνε στη μείωση του στρες και του άγχους, ενισχύωντας έτσι το ανοσοποιητικό.
Χυμός ροδιού
Ο χυμός ροδιού βοηθάει την ανοσία μέσω της αντιμικροβιακής και αντιφλεγμονώδης δραστηριότητας. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στον χυμό ροδιού έχουν επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τους ιούς και μειώνουν τα συμπτώματα κρυολογήματος κατά 40%.
Πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά παρέχουν αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, καθώς και βασικά θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθάνε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C και του φυλλικού οξέος. Παρέχουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο.