Σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού ανακηρύχθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, μία στη Χαλκιδική και μια στα Χανιά και πάνω σε αυτές ίσως δεν αργήσουμε να δούμε νέα σκληρά μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα έναν κλάδο σε αφανισμό.
Έτσι σαν σε παράκρουση πλέον στόχος είναι τα παιδιά και η διασκέδασή τους και οι διάφοροι ειδικοί μιλούν γι αυτά σαν να επρόκειτο για 80ρηδες με υποκείμενα νοσήματα. Κάθε ημέρα και κάτι νέο έρχεται να μας δείξει ότι ο δρόμος ορισμένων για να εμβολιαστούν ακόμα και οι “πέτρες” υποχρεωτικά δεν έχει όρια.
Ειδικά αν συνδυαστεί με τις νέες προβλέψεις τρόμου που πλέον δίνουν και παίρνουν με αφορμή την ινδική μετάλλαξη τότε για ακόμα μία φορά βρίσκεται το νέο αφήγημα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού (που όμως δεν είναι υποχρεωτικός) από την κυβέρνηση.
«Στην παρούσα υγειονομική κατάσταση τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις είναι ελλιπή, δεν γίνεται τα παιδιά να μπαίνουν με self ή tapid test και να τα υπηρετούν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Όπως είπε οι κατασκηνώσεις είναι «βραδυφλεγείς βόμβες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έντονη κινητικότητα. «Θα μπορούσε να είναι εξαιρετική κοινωνική φούσκα για τα παιδιά αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στεγανοποιούσαν την είσοδο του ιού».
Μάλιστα, εκτίμησε πως 10% των παιδιών θα νοσήσουν από αυτές τις δύο κατασκηνώσεις.
«Υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500-3.000 κρούσματα τον Αύγουστο, εμείς πιστεύουμε ότι θα πάμε γρηγορότερα εκεί, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα. Χρειάζεται εγρήγορση και ίσως νέα μέτρα. Η Κύπρος έχει 900 κρούσματα καθημερινά και είναι 11 φορές μικρότερη σε πληθυσμό, αν τα ανάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας είναι 10.000 κρούσματα και κάνει 41.000 τεστ» πρόσθεσε.
«Αν κάναμε κι εμείς κατ’ αναλογία πληθυσμού 300.000 τεστ που κάνει η Κύπρος…Έτσι που καλπάζει ο ιός, ίσως δούμε τον Αύγουστο πάνω από 3.000 κρούσματα. Το ζήτημα είναι πώς θα επηρεάσουν το σύστημα υγείας» σημείωσε ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Η θνητότητα; Στη Βρετανία η θνητότητα στους ανεμβολίαστους είναι 0,08% (44 νεκροί στα 53.822 κρούσματα), ενώ στους πλήρως εμβολιασμένους 0,69% (50 νεκροί στα 7.235 κρούσματα). Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί πως η διαφορά αυτή οφείλεται και στη διαφορά σε ηλικία, καθώς οι περισσότεροι ανεμβολίστοι είναι νέοι σε ηλικία.
Αλλά και πάλι βλέπουμε πως η θνητότητα στους ανεμβολίαστους (νέους κυρίως) είναι ελάχιστη, μόλις 0,08%. Τι σημαίνει αυτό, ότι στην σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα κρούσματα σε νέους, ανεμβολίαστους), στην Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζουμε τους αριθμούς που δείχνουν θνητότητα 0,08%.
Και ύστερα περιμένουν τουρισμό και έσοδα;