Η κοιλιοκάκη αποτελεί μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Εάν έχετε κοιλιοκάκη, τότε η γλουτένη μέσω της διατροφής προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό σας έντερο. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίδραση αυτή παράγει φλεγμονή που βλάπτει την εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (δυσαπορρόφηση).
Η εντερική βλάβη μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, φούσκωμα και ενίοτε διάρροια. Τελικά, ο εγκέφαλός σας, το νευρικό σας σύστημα, τα οστά σας, το ήπαρ και άλλα όργανά σας, μπορεί να στερηθούν ζωτικών διατροφικών στοιχείων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Στα παιδιά, η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Ο ερεθισμός του εντέρου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, ειδικά μετά το φαγητό.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, παρά μόνο ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο με τροφές χωρίς γλουτένη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επούλωση του εντέρου.
Κοιλιοκάκη: Συμπτώματα σε ενήλικες
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Παρά το γεγονός ότι τα κλασικά συμπτώματα είναι διάρροια και απώλεια βάρους, οι περισσότεροι άνθρωποι με κοιλιοκάκη εμφανίζουν λίγα ή καθόλου πεπτικά προβλήματα. Μόνο περίπου το 1/3 των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη έχει διάρροια, και περίπου οι μισοί έχουν απώλεια βάρους. Το 20% των ατόμων με κοιλιοκάκη έχει δυσκοιλιότητα, και το 10% είναι παχύσαρκο.
Εκτός από πεπτικά προβλήματα, άλλα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν:
- Αναιμία, η οποία συνήθως προκύπτει από έλλειψη σιδήρου ελέω της δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών
- Απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) ή μαλάκωμα των οστών (οστεομαλακία)
- Φαγούρα, δερματικό εξάνθημα με φουσκάλες (ερπητοειδής δερματίτιδα)
- Βλάβη στο οδοντικό σμάλτο
- Πονοκέφαλοι και κόπωση
- Βλάβες του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του μουδιάσματος και της φαγούρας σε πόδια και χέρια και ενδεχομένως κάποια προβλήματα με την ισορροπία
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Μειωμένη λειτουργία της σπλήνας
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα
Τι γίνεται με τα παιδιά
Μέχρι και το 75% των παιδιών που πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το 20-30% των παιδιών έχει πεπτικά συμπτώματα αν και οι ακριβείς ενδείξεις διαφέρουν ανά ηλικία.
Στα βρέφη, τα τυπικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν:
- Χρόνια διάρροια
- Πρησμένη κοιλιά
- Πόνος
- Μη επαρκής ανάπτυξη και μείωση βάρους
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν:
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Κοντό ανάστημα
- Καθυστερημένη εφηβεία
- Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), μαθησιακές δυσκολίες, πονοκέφαλοι και έλλειψη συντονισμού των μυών
Ερπητοειδής δερματίτιδα
Η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φαγούρα και φουσκάλες στην επιδερμίδα, οι οποίες προέρχονται από την εντερική δυσανεξία στη γλουτένη. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, τον κορμό, το τριχωτό της κεφαλής και τους γλουτούς.
Αυτό το είδος δερματίτιδας από μόνο του συχνά συνδέεται με μεταβολές στην εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου, όμοια με εκείνη στην κοιλιοκάκη, αλλά η ασθένεια δεν μπορεί να παράγει αισθητά πεπτικά συμπτώματα.
Η ερπητοειδής δερματίτιδα αντιμετωπίζεται με μια διατροφή χωρίς γλουτένη και φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του εξανθήματος.