Όπως ήδη θα γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια, οι διατροφές αποτοξίνωσης αυξάνονται σταθερά σε δημοφιλία. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας αποτοξίνωσης περιλαμβάνει τη χρήση μηλόξυδου, δηλαδή του ξυδιού που παρασκευάζεται από μήλο.
Οι υποστηρικτές της αποτοξίνωσης με μηλόξυδο λένε ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, την αφαίρεση των τοξινών από το σώμα και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Παρά τις πλείστες ιστορίες “μεγάλης επιτυχίας”, υπάρχουν προς το παρόν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε περισσότερα σχετικά με την αποτοξίνωση με μηλόξυδο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να την κάνετε, αλλά και των πιθανών παρενεργειών που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.
Οφέλη από την αποτοξίνωση με μηλόξυδο
Οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε ότι φέρνει τα ακόλουθα οφέλη:
- βοηθάει με την απώλεια βάρους
- μειώνει την όρεξη
- εξισορροπεί το pH του οργανισμού
- ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- μειώνει την υψηλή χοληστερόλη
- βελτιώνει την πέψη
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- παρέχει προβιοτικά (καλά βακτήρια) στο έντερο
- βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών
- θεραπεύει δερματικές παθήσεις
- παρέχει ένζυμα στον οργανισμό
Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν την αποτοξίνωση με μηλόξυδο;
Ο οργανισμός διαθέτει τα δικά του συστήματα αποτοξίνωσης, μέσω των νεφρών και του ήπατος, τα οποία βοηθούν στην αποτελεσματική απομάκρυνση των αποβλήτων. Μερικά από τα πράγματα που οι άνθρωποι τρώνε και πίνουν μπορούν να υποστηρίξουν, ή να εμποδίσουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.
Μερικές από τις διαθέσιμες έρευνες για την αποτοξίνωση με μηλόξυδο παρουσιάζονται λεπτομερώς παρακάτω.
Απώλεια βάρους
Μια μελέτη του 2009 από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξιδιού είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους σε πειραματόζωα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η αποτοξίνωση με μηλόξυδο ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους.
Μια παλαιότερη μελέτη από το 2007 μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει τυχόν αποτελέσματα απώλειας βάρους που σχετίζονται με την συγκεκριμένη μέθοδο με μηλόξυδο. Στην μελέτη, 10 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έφαγαν μια μερίδα πουτίγκα είτε με ένα φλιτζάνι νερό, είτε με νερό που περιείχε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.
Εκείνοι που πήραν το μηλόξυδο επέδειξαν βραδύτερους ρυθμούς γαστρικής κένωσης (ο ρυθμός με τον οποίο τα τρόφιμα μετακινούνται από το στομάχι στο λεπτό έντερο). Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την συνολική πρόσληψη τροφής, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.
Επιδράσεις στη χοληστερόλη
Η μελέτη του 2009 που αναφέρθηκε παραπάνω εστίασε και στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος που βρίσκεται στο αίμα. Από την τέταρτη εβδομάδα της μελέτης, τα πειραματόζωα εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αλλά αυτό μπορεί να ήταν το φυσικό αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.
Η έρευνα για τη χοληστερόλη και το μηλόξυδο στους ανθρώπους είναι πολύ περιορισμένη. Μια ιρανική μελέτη δείχνει ότι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη, τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που μελετήθηκαν ήταν πολύ μικρός και απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων.
Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση μηλόξυδου με το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Συνήθως, η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες προκαλεί αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έδωσαν άτομα με προ-διαβήτη, διαβήτη ή και σε υγιή άτομα, περίπου 30ml μηλόξυδο για να πίνουν με γεύμα υψηλής περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις ομάδες εμφάνισαν σταθερότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που αντί για μηλόξυδο ήπιαν ένα ποτό με εικονικό φάρμακο (placebo).
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 εξέτασε τις επιδράσεις του μηλόξυδου στο σάκχαρο του αίματος, όταν λαμβάνεται μαζί με το βραδινό σνακ πριν τον ύπνο. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με το σνακ τους, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όταν ξύπνησαν το επόμενο πρωί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το οξικό οξύ στο μηλόξυδο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ζάχαρη.
Πώς να κάνετε αποτοξίνωση με μηλόξυδο
Θα χρειαστείτε:
- 1 έως 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
- 235ml νερό
- Προαιρετικά: προσθέστε 1 έως 2 κουταλιές από κάτι γλυκαντικό (συνήθως μέλι)
Άλλα συστατικά που μπορούν να προστεθούν σε αυτό το ρόφημα:
- χυμός λεμονιού
- χυμός μήλου
- πιπέρι καγιέν
- κανέλα
- τζίντζερ
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενσωμάτωσης του μηλόξυδου στη διατροφή, όπως:
- να το βάζετε σε dressing σαλάτας
- να το βάζετε σε μαρινάδες για κρέας και λαχανικά
- να το ανακατεύετε σε χυμό λαχανικών
- να το βάζετε σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας
Μερικοί πίνουν μηλόξυδο για αρκετές ημέρες, ενώ άλλοι μπορεί να το πίνουν για έναν μήνα, επαναλαμβάνοντας την μηνιαία περίοδο αποτοξίνωσης 2-3 φορές τον χρόνο.
Πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις
Όσοι επιθυμούν να κάνουν αποτοξίνωση με μηλόξυδο θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατανάλωσή του.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η πιθανότητα να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Για να το αποφύγετε αυτό, περιορίστε την ποσότητα του μηλόξυδου, που καταναλώνετε και να θυμάστε να το ανακατεύετε πάντα με ένα ποτήρι νερό, ή το το παίρνετε μαζί με τρόφιμα και όχι σκέτο. Μπορεί να είναι καλό να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό μετά την κατανάλωση, ή να το πίνετε με καλαμάκι.
Το μηλόξυδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με μερικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, όπως τα διουρητικά και η ινσουλίνη. Εκείνοι που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον γιατρό τους, προτού κάνουν αποτοξίνωση με μηλόξυδο.
Τέλος, το μηλόξυδο είναι πολύ όξινο και μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό και το στομάχι. Για να αποφύγετε την αναστάτωση, μην το πίνετε με άδειο στομάχι. Αν σας ερεθίζει στον λαιμό, πιείτε ένα ποτήρι νερό