Από σήμερα, Πέμπτη, μπορούν να εμβολιαστούν οι ανήλικοι 15 έως 17 ετών, ενώ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τα παιδιά άνω των 12 ετών, γι’ αυτές τις εξελίξεις μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι γονείς πρέπει να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους.

Όλο αυτό… την ώρα που λίγες ημέρες πριν ένας 13χρονος στις ΗΠΑ κατέληξε μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer!

«Όπως εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, το ίδιο τα αγαπούν στην Αμερική και στον Καναδά, όπου έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, κανένα εμβόλιο δε βγάζει μακροχρόνιες συνέπειες.

Στα παιδιά συνήθως ο ιός κάνει μια λοίμωξη που είναι πιο ελαφριά. Όμως, μέχρι τώρα δυστυχώς έχουμε θρηνήσει τρία ελληνόπουλα, και πολλά έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία, να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χωρίς τους γονείς τους», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Παρόλα αυτά πολλά είναι τα περιστατικά παρενεργειών σε νέους που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, καθώς η Συμβουλευτική Επιτροπή Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τις πρακτικές ανοσοποίησης (ACIP), είχε ανακοινώσει πριν λίγες εβδομάδες πως έχουν καταγραφεί πάνω από 1.200 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις ΗΠΑ μετά τον εμβολιασμό με Pfizer και Moderna, και μάλιστα τα περισσότερα απ’ αυτά αφορούν νέους!

Παράλληλα και ο Αμερικανός καρδιολόγος-καρδιοχειρουργός, Μπιλ Νόβικ, σε πρόσφατη συνέντευξη του τόνισε: «Υπάρχει αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας σε παιδιά μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού, αλλά ήταν ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις».

Από εκεί και πέρα ο Θ.Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, εξηγώντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα μας φέρει πολλά κρούσματα, είναι 2 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό.

Είναι η μετάλλαξη που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όμως, η αύξηση που έχουμε δει τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η Δέλτα, αλλά και στη δική μας συμπεριφορά», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Όταν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να νοσήσω είναι τρομερά μικρότερη. Και αν νοσήσω στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα νοσήσω πολύ ελαφριά. Δεν έχει καμία σχέση με το να νοσήσω με κορωνοϊό και να είμαι ανεμβολίαστος.

Το εμβόλιο μας δίνει μια πρωτεΐνη και εμείς φτιάχνουμε αντισώματα εναντίον της. Αν νοσήσω με φυσιολογικό τρόπο δεν εκτίθεμαι μόνο σε αυτή την πρωτεΐνη, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορωνοϊού. Αν νοσήσει κάποιος ξέρει τι θα συμβεί μετά από κάποια χρόνια; Γιατί δεν απασχολεί τον κόσμο αυτό;», διερωτήθηκε ο ίδιος, σχολιάζοντας όσους φοβούνται μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων.

«Το τέταρτο κύμα δε θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε»

«Το τέταρτο κύμα δε θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα έχουν ένα όριο. Δεν μπορώ χωρίς εμβόλιο να αντιμετωπίσω τον κορωνοϊό, δεν μπορεί καμία χώρα στον κόσμο. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα υπάρχει διασπορά. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Δε γίνεται να ανοίξουμε με ασφάλεια χωρίς να εμβολιαστούμε», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ο ίδιος είπε ότι «Πρέπει να συνεχίσει να γίνεται ενημέρωση. Το κάνουμε με τους συναδέλφους μου, αλλά πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και άλλοι άνθρωποι, όπως ινδάλματα, μεγάλοι αθλητές, μεγάλοι καλλιτέχνες, πρέπει να μπουν μπροστά και με το παράδειγμά τους να συμπαρασύρουν τους νέους να εμβολιαστούν».

Τέλος, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν αντιδράσεις. Σε κάθε μέτρο υπάρχει αντίδραση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας. Για τους δασκάλους θα το θεωρούσα λογικό. Για τους φοιτητές, στα αμφιθέατρα θα μπορούσαν να έρχονται οι εμβολιασμένοι, και οι υπόλοιποι να κάνουν τηλεκπαίδευση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!