«Εξαερώθηκε» η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer, έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πριν από περισσότερο από έξι μήνες είχαν μόλις 16% προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.
Επιπλέον το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και το Sheba Medical Center ξεκινούν μια μελέτη τη Δευτέρα για να αξιολογήσουν ποιοι θα πρέπει να λάβουν μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με το Jerusalem Post.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Sheba, Gili Regev-Yochay, αυτή θα είναι μια συνδυαστική μελέτη ορολογίας-PCR για άτομα και τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς τους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό.
«Εντός 24 ωρών από τον εντοπισμό ενός εμβολιασμένου ατόμου, θα επικοινωνήσουμε μαζί του και με μέλη της οικογένειάς τους και εάν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη μελέτη, τότε μπορούμε να στείλουμε μια ομάδα στο σπίτι τους για να πάρουμε αίμα από αυτούς και τις οικογενειακές επαφές τους ότι είναι άνω των 18 ετών και έχουν εμβολιαστεί. Θα τα αναλύσουμε με εξέταση αίματος και μια εξέταση PCR για να δούμε αν κάποιος από αυτούς έχει μολυνθεί», εξήγησε η Regev-Yochay.
Ο στόχος είναι να στρατολογήσει περίπου 1.000 οικογένειες και στη συνέχεια να έχει τα δεδομένα για να κατανοήσει τη συσχέτιση της απόκρισης αντισωμάτων και την κυτταρική απόκριση σε πρωτοποριακές λοιμώξεις.
«Αυτό θα μας δώσει μερικές απαντήσεις σχετικά με το πότε και σε ποιον πρέπει να δώσουμε μια τρίτη δόση εμβολίου», πρόσθεσε η Regev-Yochay.
Το υπουργείο Υγείας άρχισε να δίνει τρίτες δόσεις σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ανοσοκατεσταλμένων ασθενών νωρίτερα αυτό το μήνα. Μια μελέτη του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πριν από περισσότερο από έξι μήνες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της παραλλαγής Δέλτα ήταν 16%.
Να τονιστεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα ήταν άνω των 60 ετών και επομένως αυτό καθιστά ασαφές εάν ήταν ο παράγοντας της ηλικίας τους ή του χρόνου που έλαβαν το εμβόλιο η καθοριστική παράμετρος που συνέβαλε στη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
«Δεν υπάρχει καμία σύσταση να δοθεί ώθηση στα ηλικιωμένα άτομα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Υγείας Nachman Ash σε ενημέρωση την Κυριακή. «Μπορώ όμως να πω ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες θα έχουν προτεραιότητα όταν αποφασίσουμε να το χορηγήσουμε για να αποτρέψουμε σοβαρές λοιμώξεις σε αυτό το μέρος του πληθυσμού»
Ο Ash είπε ότι αναμένει ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να λάβει απόφαση σχετικά με τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης ακόμη και πριν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Το ερώτημα που παραμένει επίσης στο τραπέζι αφορά για το αν θα πρέπει να δοθεί μια τρίτη δόση αμέσως ή εάν θα ήταν πιο ωφέλιμο να περιμένει έως ότου η Pfizer και η Moderna ολοκληρώσουν τα αναβαθμισμένα εμβόλια που προορίζονται να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της Δέλτα και άλλων πιθανών μελλοντικών παραλλαγών.
Τι γίνεται με τα αντισώματα
Οι Ισραηλινοί που έλαβαν την τελική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 πριν από περισσότερους από πέντε μήνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν θετικοί στον κορωνοϊό σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν τα εμβόλια σε μεταγενέστερη ημερομηνία σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Leumit Health Services.
Το δείγμα της Leumit περιελάμβανε 28.064 πλήρως εμβολιασθέντες Ισραηλινούς ενήλικες διαφορετικών ηλικιών που δεν είχαν προσβληθεί ποτέ από τον ιό. Έγιναν τεστ με PCR προκειμένου να ανακαλυφθεί πώς η πάροδος του χρόνου επηρέασε την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει τη μόλυνση, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του ιού.
Η μελέτη ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, όταν η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στο Ισραήλ.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι Ισραηλινοί που εμβολιάστηκαν περισσότερο από 142 ημέρες πριν από τη δοκιμή είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είναι θετικοί σε σύγκριση με άλλους που έλαβαν τα τρυπήματα αργότερα, με συνολικά 423 (1,5%) θετικές δοκιμές για κορωνοϊό.
Στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω, το 2% των 6.278 Ισραηλινών που έλαβαν τις λήψεις τους 142 ημέρες νωρίτερα, ήταν θετικοί στον ιό. Αντίθετα, από τους 1.348 που έλαβαν τρυπήματα αργότερα, μόνο το 1% μολύνθηκε. Παρόλο που αυτό είναι ένα μικρό μέγεθος δείγματος για οριστικά αποτελέσματα, η μελέτη υποδηλώνει ότι οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί ηλικίας άνω των 60 ετών είχαν 1,92 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό εάν είχαν περάσει πέντε μήνες από τις δύο λήψεις τους.
Οι Ισραηλινοί μεταξύ των ηλικιών 40-59 των οποίων τα εμβόλια χρονολογούνται από τον Ιανουάριο ήταν 2,1 φορές πιο πιθανό να μολυνθούν σε σύγκριση με άλλα άτομα στην ηλικιακή τους ομάδα που έλαβαν εμβόλια αργότερα. Για τους Ισραηλινούς κάτω των 39 ετών που έλαβαν τρύπημα περισσότερο από 142 ημέρες πριν από τη δοκιμή, οι πιθανότητες να μολυνθούν με COVID ήταν 1,6 φορές υψηλότερες.
Η μελέτη δεν ανέφερε εάν αυτή η μείωση της προστασίας επηρεάζει επίσης τον κλινικά ελεγμένο σκοπό του εμβολίου – την προστασία από σοβαρά συμπτώματα της αναπνευστικής νόσου COVID-19. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, αυτή η προστασία παραμένει περίπου η ίδια ακόμη και μετά από έξι μήνες.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV