Υπάρχουν ορισμένες τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Ο Ρώσος γιατρός και παρουσιαστής Αλεξάντρ Μιάσνικοφ προειδοποιεί κατά της υπερβολικής κατανάλωσης των συγκεκριμένων αυτών τροφίμων.
Μην το παρακάνετε με τροφές πλούσιες σε ζωικά λίπη, όπως τα προϊόντα κρέατος αν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με απρόοπτα, όπως οι πέτρες στα νεφρά, τον σχηματισμό των οποίων «βοηθούν» επίσης το αλάτι και η ζάχαρη.
Σύμφωνα με τον Ρώσο γιατρό Αλεξάντρ Μιάσνικοφ, και ο χυμός γκρέιπφρουτ, ο οποίος δικαίως θεωρείται εξαιρετικό προϊόν, μπορεί να αυξήσει την τάση σχηματισμού πετρών στα νεφρά, όπως γενικότερα η βιταμίνη C εάν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις.
Η λίστα με τα «ενοχοποιούνται» καθώς η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, περιλαμβάνει επίσης το σπανάκι, διάφορα βότανα και ξηρούς καρπούς που έχουν περιεκτικότητα σε οξαλικά, ένωση που όταν καταναλώνεται εξέρχεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων και συνίσταται μέτρο.
Ακόμα μία πιθανή αιτία για τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά είναι τα χάπια ασβεστίου, καταλήγει ο Μιάσνικοφ.