Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, συστατικά με αντιοξειδωτικές ικανότητες που επιβραδύνουν την εμφάνιση παθήσεων όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Η κατανάλωση ενός πιάτου γεμάτου φρούτα όπως οι φράουλες, πιπεριές ή ροζ γκρέιπφρουτ, τα οποία περιέχουν φλαβονοειδή, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ.
Άτομα που έφαγαν περίπου 600 χιλιοστόγραμμα από φλαβονοειδή την ημέρα, είχαν περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση από εκείνους που έτρωγαν 150 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Academy of Neurology.
Τα φλαβονοειδή είναι μία σειρά συστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, τα οποία βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Η ζημιά «στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο είναι ένας σημαντικός συντελεστής για τη γνωστική εξασθένηση».
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φλαβονοειδών βοηθούν στην προστασία αυτής της παροχής αίματος, η οποία επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση, εξηγεί ο Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Η γνωστική επιβράδυνση μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα διήρκεσε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και είχε περίπου 75.000 συμμετέχοντες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους, στην αρχή της έρευνας, ήταν 50 ετών και τώρα είναι μεταξύ 70 και 80 χρονών.
Επειδή η μελέτη έγινε μέσα στις δεκατίες, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο έγκυρα από άλλες έρευνες που έγιναν πριν κάποια χρόνια, λέει ο Ντάνιελ Ποτς, από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, που ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Η γνωστική επιβράδυνση είναι κάτι που συμβαίνει αργά, οπότε όταν το αξιολογούμε, μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τις λεπτές αλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει ο Ποτς.