Ο ογκολόγος και ο χειρούργος Ιβάν Καράσεφ αποκάλυψε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση δειγμάτων DNA φυσιολογικού ιστού και ιστού όγκου, που ελήφθησαν από 900 ασθενείς, την οποία έκαναν Αμερικανοί ερευνητές μετά την ανάλυση στοιχείων για τη διατροφή των ατόμων αρκετά χρόνια πριν την ογκολογική διάγνωση.
Σύμφωνα με τον Καράσεφ, η ζημιά του DNA ήταν πολύ πιο συνήθης σε άτομα που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας σε κάθε μορφή, παρότι η κατανάλωση πουλερικών και ψαριών δεν είχε κάποια σχέση.
Πρόσθεσε ότι άτομα με υψηλότερο επίπεδο ζημιάς στο DNA, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου απότι ασθενείς χωρίς τέτοια σημαντική ζημιά.
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο διαδεδομένους και δεν είναι μόνο η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής που συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Επομένως, συνίσταται στον καθένα να κάνει κολονοσκόπηση όταν συμπληρώνει τα 45 του έτη» κατέληξε.