Η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική τουρκικής ιδιοκτησίας ΒioNTech είχαν παραδεχθεί στις αρχές Απριλίου ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο τους διαρκεί 6 με 8 μήνες (και αυτό σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει κάποια μετάλλαξη που θα «ξεφεύγει» από τα εμβόλια).

Τότε κάποιοι υποστήριζαν πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήταν «fake news» παρόλο που ήταν βασισμένο σε ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας! Ο λόγος που φυσικά κανείς δεν ήθελε να ακούσει για 3η δόση;

Ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» ήταν στην αρχή και μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε πολλούς πολίτες που είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους να το σκεφτούν ξανά. Άλλωστε όλοι είχαν υποσχεθεί πως μετά από δύο «τρυπήματα» οι πολίτες θα έπαιρναν τη ζωή τους πίσω. Αν ξαφνικά έλεγαν πως θα χρειάζεται εμβολιασμός κάθε έξι μήνες, ή έστω κάθε χρόνο θα άλλαζε αρκετά τα δεδομένα, καθώς θα επιβεβαίωνε (από τότε) πως δεν γίνεται να κτιστεί και τείχος ανοσίας.

Τι συμβαίνει με την 3η δόση

Αυτό που συζητείται εδώ και καιρό μεταξύ των επιστημόνων αλλά και των πολιτών, ότι δηλαδή μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, είπε πλέον ξεκάθαρα στον τηλεοπτικό αέρα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ μάλιστα, έγινε και συγκεκριμένος, ως προς τις κατηγορίες των ανθρώπων που θα πρέπει να προηγηθούν, σε μια τρίτη δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι τρεις κατηγορίες είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί.

«Πρέπει να γίνει τρίτη δόση. Φαίνεται σιγά σιγά ότι άνθρωποι, ας πούμε οι μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι, έχουν σιγά σιγά φθίνουσα ανοσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις για να επανέλθει σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μία επαναληπτική δόση. Όπως επίσης, όταν περάσει ένα διάστημα 6, 9 μηνών. Ας πούμε οι υγειονομικοί το έχουν καλύψει αυτό το διάστημα. Αυτά θα συζητηθούν μέσα στον Αύγουστο στην επιτροπή. Και ηλικιωμένοι. Αυτές οι τρεις ομάδες θα προηγηθούν στη διαδικασία».

Όσο για το αν θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος πληθυσμός στον εμβολιασμό με μια τρίτη δόση, ο κύριος Γώγος, απάντησε ότι με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων «φαίνεται ότι σιγά σιγά θα οδηγηθούμε προς τα εκεί»

Το «πείραμα» στο Ισραήλ, ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που έχει ήδη υιοθετήσει το μέτρο της τρίτης –γνωστής και ως αναμνηστικής δόσης- για την ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έδωσε το παράδειγμα, λαμβάνοντας σε ιατρικό κέντρο έξω από το Τελ Αβίβ την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 με τρίτη δόση και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό», δήλωσε o επικεφαλής του νοσηλευτικού προσωπικού στο ιατρικό κέντρο Clalit του Τελ Αίβ Aρσέν Αρουτινιουνιάν. «Λέμε και ζητάμε από όλους να έρθουν και να εμβολιαστούν».

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η προφύλαξη κυρίως των ηλικιωμένων από σοβαρές επιπλοκές της μετάλλαξης Δέλτα. Είχαν προηγηθεί από τα μέσα Ιουλίου, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση, καρκινοπαθείς και πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια. Έχει, μάλιστα, ήδη καταγραφεί στο Ισραήλ, η ικανοποιητική συνεργασία των πολιτών που σπεύδει να σηκώσει το μανίκι για τρίτη φορά. Προαπαιτούμενο, όμως, είναι να έχει περάσει το διάστημα πέντε μηνών από τη δεύτερη δόση.

Το Ισραήλ άνοιξε το δρόμο, αλλά και άλλες χώρες ακολουθούν. Στη Γερμανία αποφασίστηκε να εμβολιαστούν ξανά όσοι είναι πάνω από 50 ετών ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι αρχές έδωσαν ήδη το πράσινο φως. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson θα μπορούσαν να κάνουν ένα mRNA εμβόλιο όπως αυτά της Pfizer και της Moderna από τον Σεπτέμβριο. Στη Γαλλία έχει μπει για τα καλά στη συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτό, δίχως να έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Από τον Απρίλιο, όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας έχει εγκρίνει την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Η Βρετανία τοποθετεί τον πήχη στους 60 και πάνω επίσης από τις αρχές του ερχόμενου Σεπτέμβρη και αυτό παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει υψηλή ακόμα και για τις μεταλλάξεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξαν την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, κάτι που συνέβαλε στη διατήρηση των αντισωμάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τρίτη δόση φαίνεται να αργεί ακόμα. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Παράλληλα, ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον οι ήδη εμβολιασμένοι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις την ώρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Δύση όσο και σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη τους δόση.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί που είναι ανοσοκατασταλμένοι, ενδέχεται να χρειαστούν επαναληπτική δόση εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ο Φάουτσι είπε οι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν τα στοιχεία για να καθορίσουν πότε πιθανόν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις. «Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Για μια εργασία σε εξέλιξη, εξελίσσεται όπως σε πολλές άλλες πτυχές της πανδημίας», τόνισε. «Πρέπει να κοιτάζουμε τα δεδομένα».

Να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατη συνέντευξη του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, παραδέχθηκε πως γίνεται πείραμα με την τρίτη δόση στο Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!