Αρκετά συχνά άνθρωποι που δεν είναι εξειδικευμένοι στην γυμναστική δίνουν συμβουλές που δεν ισχύουν και έχουν δημιουργήσει μύθους γύρω από την σωματική άσκηση.
Άνθρωποι μη εξοικειωμένοι ξεκινάνε για κάποιο καιρό να γυμνάζονται αλλά συχνά τα παρατάνε, δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό τον τρόπο ζωής. Όταν το ξαναπαίρνουν απόφαση αρχίζουν εκ νέου τη γυμναστική αλλά ούτε αυτή η προσπάθειά τους έχει αποτέλεσμα. Και αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια.
Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις. Ναι, σου λείπει η αποφασιστικότητα και η θέληση αλλά στο χέρι σου είναι αυτό να διορθωθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν χρειάζεται να αυτομαστιγώνεσαι.
Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι μύθοι αναφορικά με την γυμναστική που κυκλοφορούν και ενισχύουν την ανασφάλειά σου αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό: μύθοι.
Να μερικοί που δεν πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά:
Μύθος 1: Η γυμναστική είναι «φυσιολογική»
Κάθε φορά που κινείσαι για το παραμικρό κάνεις προβαίνεις σε μια φυσική δραστηριότητα. Αντίθετα, η γυμναστική είναι μια υπερδιογκωμένη εκδοχή της φυσικής δραστηριότητας που έχει ως απώτερο στόχο την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης. Μπορεί να νομίζεις πως είναι «φυσικό» να γυμνάζεσαι αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συνήθεια του «μοντέρνου ανθρώπου». Για εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι προβαίνουν σε φυσικές δραστηριότητες πάνω από το κανονικό μόνο για ένα λόγο: επειδή είναι αναγκασμένοι. Μόνο ο σύγχρονος άνθρωπος το κάνει εθελοντικά.
Μύθος 2: Το να αποφεύγεις τη γυμναστική σε κάνει τεμπέλη
Πόσοι άνθρωποι θα επιλέξουν να ανέβουν 5-6 ορόφους με τα πόδια αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασανσέρ; Προφανώς, η συντριπτική πλειονότητα. Σημαίνει αυτό ότι είναι όλοι τεμπέληδες; Όχι, σημαίνει απλά ότι ακολουθούν το φυσικό τους ένστικτο και δεν θέλουν να κουράζονται παραπάνω από το επίπεδο που είναι αναγκασμένοι να κουράζονται. Μην νιώθεις άσχημα για αυτό το φυσικό σου ένστικτο. Είναι φυσιολογικό.
Μύθος 3: Η καθιστική ζωή είναι το νέο τσιγάρο
Σίγουρα θα έχεις διαβάσει ένα σωρό στατιστικές που ισχυρίζονται πως το να καθόμαστε πολύ μας σκοτώνει. Σίγουρα η υπερβολική ακινησία είναι ανθυγιεινή αλλά δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε μια συνήθεια τόσο φυσική όσο το… καθισιό. Οι άνθρωποι κάθε κουλτούρας κάθονται πολύ. Άλλωστε υπάρχει και η θετική πλευρά σε αυτό. Μελέτες έχουν δείξει πως το να κάθεσαι για πολύ ώρα και να σηκώνεσαι για να ξεμουδιάσεις κάθε 10 με 15 λεπτά ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
Μύθος 4: Οι πρόγονοί μας ήταν πιο γυμνασμένοι και πιο γρήγοροι από εμάς
Ένας πολύ κοινός μύθος ισχυρίζεται πως αν άνθρωπος δεν ζούσε στον σύγχρονο πολιτισμό θα ήταν γεννημένος υπεραθλητής, απίστευτα δυνατός, υπερβολικά γρήγορος και μαραθωνοδρόμος από τη φύση του. Άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν και οι προγονοί μας. Σωστά; Λάθος. Αν εξαιρεθεί το γεγονός πως η φυσική τους κατάσταση ήταν καλύτερη εξαιτίας της χειρωνακτικής εργασίας δεν ήταν ούτε περισσότερο γυμνασμένοι από έναν σύγχρονο άνθρωπο που κάνει χειρωνακτική εργασία ούτε γρήγοροι από φυσικού τους.
Μύθος 5: Το περπάτημα δεν σε βοηθάει να χάσεις βάρος
Αρκετά πρόσφατος αυτός ο μύθος, υποστηρίζει πως το περπάτημα σου ανοίγει την όρεξη με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μετά από αυτό περισσότερες θερμίδες από όσες χάνεις. Μόνο που κάτι τέτοιο ισχύει περίπου για κάθε μορφή άσκησης. Γενικότερα άλλωστε, αν θες να χάσεις βάρος είναι αναγκαίο και το πρόγραμμα διατροφής. Από μόνη της η άσκηση δεν φτάνει.
Μύθος 6: Το τρέξιμο θα κάνει άτρωτα τα γόνατά σου
Η αλήθεια είναι πως όσο πιο άπειρος δρομέας είσαι τόσο περισσότερο κινδυνεύεις με τραυματισμό στα γόνατα, τα οποία άλλωστε είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα. Όμως τα γόνατα δεν είναι κάτι σαν το… αυτοκίνητο που άμα το τρέξεις θα στρώσει. Αντίθετα, πάντα ένας δρομέας θα κινδυνεύει με τραυματισμό στα γόνατα, δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδες. Σίγουρα ο πιο έμπειρος δρομέας κινδυνεύει λιγότερο αλλά άτρωτα γόνατα δεν υπάρχουν.
Μύθος 7: Όσο μεγαλώνεις τόσο πιο άσκοπο είναι να γυμνάζεσαι
Κι όμως, το ακριβώς αντίθετο ισχύει: όσο περισσότερο μεγαλώνεις τόσο λιγότερο άσκοπο είναι να γυμνάζεσαι. Άπειρες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση λειτουργεί πιο ευεργετικά στον οργανισμό σου και το σώμα σου όσο περισσότερο μεγαλώνεις και αυτό είναι απόλυτα λογικό με δεδομένο πως όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο δυνατό από φυσικού του είναι το κορμί σου. Ο ανθρώπινος οργανισμός φθείρεται όσο μεγαλώνεις αλλά ποτέ δεν παύει να είναι δεκτικός στην άσκηση.
Μύθος 8: Υπάρχει ένα μίνιμουμ άσκησης που πρέπει πάντα να πιάνεις
Άλλοι λένε πως τα 150 λεπτά την εβδομάδα είναι το ελάχιστο που πρέπει να ασκείσαι. Άλλοι τοποθετούν τον πήχη στα 75 λεπτά την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν ένα συγκεκριμένο όριο. Το πόσο «πρέπει» να ασκείσαι άλλωστε είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που έχει να κάνει την φυσική σου κατάσταση, την ηλικία σου, το ιατρικό ιστορικό σου και άλλα πολλά. Συνεπώς, οικουμενική αλήθεια δεν υπάρχει.
Μύθος 9: Η θέληση είναι το παν
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να γυμνάζεται συστηματικά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως άπαντες το καταφέρνουν. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι αν και το θέλουν πολύ δεν τα καταφέρνουν. Άρα όχι, δεν μετράει η θέληση. Το κίνητρο είναι αυτό που μετράει. Με άλλα λόγια, όχι το ΠΟΣΟ το θέλεις αλλά το ΓΙΑΤΙ το θέλεις. Αν η ανταμοιβή είναι σημαντική, η πειθαρχία θα έρθει.
Μύθος 10: Η άσκηση είναι «φάρμακο» για τα πάντα
Η απουσία άσκησης μπορεί πράγματι να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες σωματικές ή ψυχολογικές ασθένειες. Όμως η άσκηση δεν είναι κάποιο είδος μαγικού χαπιού που γιατρεύει τα πάντα. Δεν σε κάνει άτρωτο και δεν σε προστατεύει από κάθε ασθένεια. Στην εποχή της πανδημίας ζούμε, αυτό θα έπρεπε να το ξέρουμε…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.