Ο λόγος για το κολοκυθάκι το οποίο είναι ένα παρεξηγημένο, αλλά ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Είναι ένα λαχανικό «γεμάτο» νερό – περιεκτικότητα πάνω από 95% – και έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 34. Αποδίδει 6 γρ. υδατανθράκων, 2,5 γρ. πρωτεΐνης και 2 γρ. φυτικών ινών. Παρέχει ασβέστιο (32mg), μαγνήσιο (36mg), φώσφορο (76 mg) και αρκετό κάλιο (522mg).
Η περιεκτικότητά του σε κάλιο το καθιστά ιδανική επιλογή για μια πλούσια σε κάλιο διατροφή που συνιστάται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όσο για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες εκ των οποίων ελάχιστα ανήκουν στην κατηγορία των σακχάρων (5γρ) το καθιστούν ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ( 35.8mg), αποτελεί πηγή του αντιοξειδωτικού β-καροτένιου (20 mcg RAE)και άλλων ωφέλιμων βιταμινών όπως η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (4250μg).
Να σημειωθεί ότι αυτά τα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των οφθαλμών.
Το κολοκυθάκι παραμένει παραγνωρισμένο και σε ό,τι αφορά τις μελέτες που αφορούν τα οφέλη της κατανάλωσής του στην υγεία. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να εστιάσουμε στα ήδη γνωστά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει τα οποία προαναφέρθηκαν, χωρίς σε καμία περίπτωση να ολοκληρώνουν την παρουσίαση της διατροφικής αξίας αυτού του κατεξοχήν καλοκαιρινού λαχανικού που νοστιμίζει τα πιάτα μας.
Tip: Τρώγεται και ωμό π.χ. τριμμένο στον τρίφτη και μέσα σε σαλάτες!