Η Moderna ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών για ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV, που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA.

Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές θα εξετάσουν την ασφάλεια του εμβολίου και θα μετρήσουν τον βαθμό άμεσης ανταπόκρισης στη θεραπεία, σε μια μικρή ομάδα από υγιείς εθελοντές.

Ο ιός του AIDS θεωρείται πως είναι ένας δύσκολος στόχος για εμβολιασμό, καθώς μπορεί και αποφεύγει σταθερά την ανοσοαπόκριση του οργανισμού.

Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν μια πολύ εξασθενημένη ή αδρανοποιημένη (εξουδετερωμένη) μορφή του ιού ή του βακτηρίου που συνήθως προκαλεί τη νόσο ή ένα μικρό τμήμα του ιού ή του βακτηρίου.

Η ουσία αυτή ονομάζεται αντιγόνο. Ωστοσο, επειδή ο HIV μεταλλάσσεται γρήγορα, ώστε να αποφύγει τα αντισώματα, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η νέα προσέγγιση επικεντρώνεται σε ένα σπάνιο σύνολο αντισωμάτων, που είναι γνωστά ως εξουδετερωτικά. Αυτά τα αντισώματα μπορούν να «αγκιστρωθούν» στις πρωτεΐνες ακίδας του HIV.

Επισήμως, οι δοκιμές του εμβολίου, για το οποίο η Moderna συνεργάζεται με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για Εμβόλιο κατά του AIDS και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη 19 του μηνός.

​​​​​​​Σε αυτήν την πρώτη φάση θα συμμετάσχουν 56 εθελοντές, οι οποίοι έχουν αρνητικό τεστ για AIDS.

Πέρα από την ασφάλεια ενός τέτοιου σκευάσματος, οι ερευνητές θα εξετάσουν τον βαθμό ανταπόκρισης των Β-κυττάρων των εθελοντών, τα οποία είναι υπεύθυνα να παράγουν και να συντηρούν αντισώματα στον οργανισμό. Από αυτό θα κριθεί και το κατά πόσον ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV θα μπορέσει τελικά να είναι εφικτό.

Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, η παραγωγή ενός εμβολίου για το AIDS και η διάθεσή του στην αγορά αναμένεται να πάρει χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​​​​​​​Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών της Moderna δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2023 και, πριν από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, το μικρότερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και στην έγκριση ενός εμβολίου ήταν πέντε χρόνια…