Το σταμναγκάθι είναι μια άγρια ποικιλία ραδικιού που θα βρεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και οι γιατροί το εξυμνούν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τρώγεται ωμό η βρασμένο, και κατά την αρχαίοτητα οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν αφέψημα. Οι τότε θεραπευτές το είχαν ψηλά στη λίστα τους κυρίως για στομαχόπονους για προβλήματα με το δέρμα.
Έχει σημαντική διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ και φυλλικό οξύ, ενώ είναι πλούσιο και σε ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη C, που του χαρίζει πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση.
Έχει ήπια θεραπευτική δράση σε προβλήματα με το ήπαρ και τη χολή, ενώ η λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που περιέχει, έχει συνδεθεί με την προστασία των ματιών και ειδικότερα με την πρόληψη της εμφάνισης ωχράς κηλίδας.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε κυρίως στη Κρήτη και τη Στερέα Ελλάδα μη ξεχάσετε να δοκιμάστε τη περίφημη πίτα με σταμναγκάθι…