Το Ισραήλ συνεχίζει να ζει με τον εφιάλτη του κορωνοϊού, καθώς παρόλο που το 80% του πληθυσμού έχει λάβει τις δυο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.

Απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, γράφουν οι Financial Times, αρχίζει σιγά σιγά να σχηματίζεται από έρευνες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, που η χώρα χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά, μειώνεται γρηγορότερα από όσο αναμένονταν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να μολυνθεί ένας εμβολιασμένος.

Στο Sheba Medical Center, το μεγαλύτερο της χώρας ερευνητές αναγνώρισαν νωρίς αυτή την τάση. Μηνιαίες εξετάσεις αίματος στο προσωπικό, πολλοί εκ των οποίων εμβολιάστηκαν τον Δεκέμβριο, άρχισαν να δείχνουν μείωση των αντισωμάτων και σημαντική πτώση από τον Ιούνιο, δήλωσε ο Arnon Afek που ανήκει στην ομάδα.

Τα αντισώματα μπορεί να μειώνονται χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα, αλλά περίπου την ίδια περίοδο στα νοσοκομεία άρχισε να καταγράφεται αύξηση στις περιπτώσεις που ηλικιωμένοι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες βρίσκονταν θετικοί και αναζητούσαν νοσηλεία.

Προκάλεσε συναγερμό”, δηλώνει ο Afek. “Περίπου στους έξι μήνες, συνειδητοποιήσαμε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στο προσωπικό μας μειώνονταν, και σε όλο το Ισραήλ, υπήρξε αύξηση των ασθενών. Και αυτό συνέβη εκ παραλλήλου με την εμφάνιση της Δέλτα”.

Εως τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer σε ό,τι αφορά τη μόλυνση μειώθηκε στο 39% και ακόμα και στο 16% για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης για τους ευάλωτους (ηλικίες άνω των 65 ετών), οι περισσότεροι εκ των οποίων εμβολιάσηκαν τον Ιανουάριο, υποχώρησε στο 55%.

Ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ, όσο και στο εξωτερικό έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, τα οποία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σιωπηλά, και χωρίς να ξεκαθαρίσει τη μεθοδολογία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες διεθνείς μελέτες έχουν επίσης δείξει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου κατά της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά οι εκτιμήσεις αναφορικά με το πόσο μειώνεται είναι χαμηλότερες. Μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η αποτελεσματικότητά του απέναντι στην συμπτωματική μόλυνση περιορίζεται στο μισό μετά από τέσσερις μήνες.