Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα ιδιαίτερα γνωστό μπαχαρικό σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ μερικές φορές ονομάζεται και ινδικό σαφράν.

Ο κουρκουμάς στα ράφια και στα ντουλάπια μπαχαρικών είναι φτιαγμένος από τις αλεσμένες ρίζες αυτού του φυτού. Ο αλεσμένος κουρκουμάς είναι επίσης το βασικό συστατικό στην μαγειρική σκόνη κάρυ.

Κάψουλες, τσάγια, σκόνες και εκχυλίσματα είναι μερικά από τα προϊόντα κουρκουμά που διατίθενται στο εμπόριο.

Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες. Η δυτική ιατρική έχει αρχίσει να μελετά τον κουρκουμά ως αναλγητικό και θεραπευτικό παράγοντα.

Αυτό το άρθρο διερευνά το θρεπτικό περιεχόμενο του κουρκουμά, πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία καθώς και μερικές από τις αρνητικές του παρενέργειες.

Κουρκουμάς: Διατροφικά χαρακτηριστικά

Μία κουταλιά της σούπας σκόνης κουρκουμά περιέχει:

  • 29 θερμίδες
  • 0,91 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
  • 0,31 g λίπους
  • 6,31 g υδατανθράκων
  • 2,1 g φυτικών ινών
  • 0,3 g ζάχαρης

Κουρκουμάς: Θετικές ιδιότητες

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Υπάρχουν αρκετές μελέτες στις οποίες ο κουρκουμάς έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την φλεγμονή. Αυτή η αντιφλεγμονώδης ικανότητα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που αισθάνονται άτομα με αρθρίτιδα. Η λήψη καψουλών κουρκουμά από 400 έως 600 χιλιοστόγραμμα (mg) έως και τρεις φορές την ημέρα για ανακούφιση από τη φλεγμονή, συνιστάται από πολλούς γιατρούς.

Ανακούφιση από τον πόνο

Ο κουρκουμάς θεωρείται αναλγητικό. Το μπαχαρικό είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας. Μελέτες φαίνεται να υποστηρίζουν τον κουρκουμά για την ανακούφιση του πόνου, με μία μελέτη να σημειώνει ότι φάνηκε να λειτουργεί τόσο καλά όσο η ιβουπροφαίνη σε άτομα με αρθρίτιδα στα γόνατα.

Παρόλο που οι συστάσεις για τη δοσολογία φαίνεται να διαφέρουν, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν 800 mg κουρκουμά σε μορφή κάψουλας κάθε μέρα.

Βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος

Ο κουρκουμάς είναι επίσης γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική δράση του κουρκουμά φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από τοξίνες. Αυτό είναι θετικό ειδικά για άτομα που λαμβάνουν ισχυρά φάρμακα για διαβήτη ή άλλες καταστάσεις υγείας, που μπορεί να επιβαρύνουν ή να βλάψουν το ήπαρ τους.

Πέψη

Ο κουρκουμάς προσθέτει γεύση στα τρόφιμα, γεγονός που εξηγεί την παρουσία του στην σκόνη κάρυ. Ωστόσο, ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην πέψη του φαγητού. Μπορεί να συμβάλει στην υγιή πέψη ως αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Η δυτική ιατρική έχει αρχίσει να μελετά το πώς ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου, που αποτελούν δύο βασικά κριτήρια πεπτικής αποτελεσματικότητας.

Το μπαχαρικό μάλιστα διερευνάται ως θεραπεία και για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Κουρκουμάς: Πιθανές παρενέργειες

Αν και ο κουρκουμάς προσφέρει πιθανά οφέλη για την υγεία, δημιουργεί ορισμένους κινδύνους που αξίζει να λάβετε υπόψη πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες.

Αναστάτωση στο στομάχι

Οι ίδιοι παράγοντες στον κουρκουμά που υποστηρίζουν την πεπτική υγεία μπορεί να ερεθίσουν το έντερο, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ορισμένοι συμμετέχοντες σε μελέτες που εξέτασαν την χρήση του κουρκουμά για την θεραπεία του καρκίνου έπρεπε να εγκαταλείψουν την έρευνα, επειδή η πέψη τους επηρεάστηκε πολύ αρνητικά.

Ο κουρκουμάς διεγείρει το στομάχι να παράγει περισσότερο γαστρικό οξύ. Αν και αυτό βοηθά κάποιους με την πέψη, μπορεί κάποιους άλλους να τους επηρεάσει αρνητικά.

Ιδιότητες αραίωσης του αίματος

Οι καθαριστικές ιδιότητες του κουρκουμά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ευκολότερη αιμορραγία. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ασαφής. Άλλα τα οφέλη του, όπως η μειωμένη χοληστερόλη και η μειωμένη αρτηριακή πίεση, μπορεί να έχουν σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί ο κουρκουμάς στο αίμα.

Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων δόσεων κουρκουμά.

Προκαλεί συσπάσεις

Ίσως έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση τροφών με κάρυ μπορεί να βοηθήσουν στο να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού. Παρόλο που υπάρχουν λίγα κλινικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα στην έμμηνο ρύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά λόγω των επιδράσεων του στην αραίωση του αίματος. Ωστόσο, η προσθήκη μικρών ποσοτήτων κουρκουμά στα τρόφιμα ως μπαχαρικό δεν προκαλεί προβλήματα υγείας.