Είναι ευρέως γνωστό πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως η ηλικία, το φύλο και η μυϊκή μάζα που καθορίζουν πόσες θερμίδες θα κάψουμε καθημερινά.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό.
Πιθανότατα έχουμε ακούσει πολλά και έχουμε δει διάφορα να διαφημίζονται και να παρουσιάζονται ως θαυματουργά για τον μεταβολισμό μας.
Ας δούμε όσα έχουν σχετικές επιστημονικές ενδείξεις:
*Η άσκηση
Αυξάνει τον µεταβολισµό και είναι καλή για εµάς και την υγεία µας. Μία παλαιότερη έρευνα του Αµερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι αν ένας άνθρωπος που κάνει καθιστική ζωή βάλει στο πρόγραµµά του 50 λεπτά περπατήµατος 3 φορές την εβδοµάδα, µετά από 3 µήνες θα παρατηρήσει ότι θα έχει µειωθεί η περίµετρος της µέσης του, οι τιµές της αρτηριακής του πίεσης και των λιπιδίων στο αίµα του και θα έχει επίσης βελτιωθεί η αναπνευστική του δυνατότητα.
*Το νερό
Εστω παροδικά το νερό αυξάνει τον µεταβολισµό ακόµα και κατά 30%, σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισµού. Δεδοµένων όλων των υπόλοιπων καλών που µας κάνει το νερό είναι σκόπιµο να προσπαθούµε να πίνουµε όσο πιο πολύ µπορούµε.
*Η μυϊκή μάζα
Η αύξηση της µυϊκής μας µάζας συνεπάγεται αύξηση του μεταβολισμού μας. Και πώς αποκτάµε περισσότερη µυϊκή µάζα; Με τη βοήθεια της άσκησης. Είναι άλλωστε αποδεδειγµένο επιστηµονικά ότι όσοι ασκούνται συστηµατικά και έχουν αυξηµένη µυϊκή µάζα έχουν υψηλότερο βασικό µεταβολικό ρυθµό, πράγµα που σηµαίνει ότι «καίνε» περισσότερες θερµίδες ακόµα και όταν απλώς είναι καθιστοί στον καναπέ τους χωρίς να κάνουν τίποτε.
*Ορισμένες τροφές
Εχει βρεθεί ότι κάποια τρόφιµα αυξάνουν τον µεταβολικό µας ρυθµό και κατ’ επέκταση τις θερµίδες που καίµε. Σύµφωνα µε τη Διεθνή Επιστηµονική Ιατρική Επιθεώρηση για την Παχυσαρκία, σε αυτά τα τρόφιµα συµπεριλαµβάνεται το πράσινο τσάι, ο καφές, καθώς και τα φαγητά και τρόφιµα που περιλαµβάνουν καψαϊκίνη (π.χ. καυτερές πιπεριές).