Είναι γνωστό πως με το πέρασμα των χρόνων το σώμα μας χάνει την ικανότητά του να αναγεννιέται – και τα κόκκαλά μας δεν αποτελούν εξαίρεση, καθώς μειώνεται η πυκνότητά τους μειώνεται και έτσι είναι πιο επιρρεπή σε σπασίματα και άλλους τrαυματισμούς.
Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Το οιστρογόνο βοηθά στην ανακατασκευή των οστών, αλλά τα επίπεδά του αρχίζουν να πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση.
Ευτυχώς, εκτός από συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν μερικά δημοφιλή φαγητά που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να δυναμώσετε τα κόκκαλά σας.
Οι γιατροί Melissa Rifkin και Christopher Mohr συνιστούν τέσσερα φαγητά:
Σαρδέλες
Αυτά τα μικρά ψάρια είναι ιδανικά για να βελτιώσετε την κατάσταση των οστών σας και το μυστικό κρύβεται στα δικά τους κόκκαλα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και φωσφόρο.
«Ίσως σας φαίνεται περίεργο να τρώτε κόκκαλα, αλλά είναι μικρά και έτσι οι περισσότεροι δεν τα προσέχουν καν», είπε η δρ. Rifkin στο πόρταλ Eat This, not That.
Συστήνεται να τρώτε τις σαρδέλες με το δέρμα τους, το οποίο περιέχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά. Από τη μεριά του ο δρ. Mohr αναφέρει ότι οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε οξέα Ωμέγα-3, τα οποία επίσης βελτιώνουν την πυκνότητα των οστών.
Πράσινα λαχανικά
Η βιταμίνη Κ είναι και αυτή σημαντική για την πυκνότητα και την υγεία των οστών, σύμφωνα με τη Rifkin. Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε τη βιταμίνη αυτή εύκολα, καθώς περιέχεται στα περισσότερα πράσινα λαχανικά.
Για την ακρίβεια, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο kale είναι αρκετό για να πάρετε το 400% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ.
Γάλα σόγιας
Είναι γνωστό πως το γάλα αγελάδας θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, αλλά δεν μπορούν να το πιουν όλοι – ειδικά όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Έτσι, μια καλή εναλλακτική είναι το γάλα σόγιας.
«Σε πολλές περιπτώσεις αυτό το θρεπτικό στοιχείο [το ασβέστιο] προστίθεται στο γάλα σόγιας, το οποίο έτσι συνεισφέρει στην υγεία των οστών», είπε η Rifkin, αναφέροντας ότι συχνά το ασβέστιο προστίθεται και στο τόφου.
Αυγά
Όλοι σκεφτόμαστε το ασβέστιο όταν μιλάμε για την υγεία των οστών, αλλά παρά την υψηλή αξία του, δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό χωρίς τη βιταμίνη D.
Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς το ασβέστιο χωρίς τη βιταμίνη D, για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα αυτής της βιταμίνης.
Τα αυγά είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, όπως και ο σολομός, η πέστροφα και ο μπακαλιάρος. Μπορείτε επίσης να προτιμήσετε και συμπληρώματα βιταμίνης D.