Η κολοκύθα είναι ένα από τα πιο νόστιμα γεύματα και μπορεί να μαγειρευτεί με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους.
Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει μόνο στα φυτά και ονομάζεται βήτα καροτίνη. Η ουσία αυτή μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως σημειώνει η Αμερικανίδα διατροφολόγος Maggie Michalczyk, συγγραφέα του βιβλίου συνταγών με κολοκύθες «The Great Big Pumpkin Cookbook».
«Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς διασφαλίζει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια (αυτά που σας προστατεύουν από τους παθογόνους μικροοργανισμούς) συνεχίζουν να παράγονται και να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο», εξηγεί η ειδικός στο portal Eat This, Not That.
Επιπλέον, η Michalczyk αναφέρει ότι βιταμίνη Α έχει θετική δράση στην υγεία των ματιών και, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. Αποτελεί επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, ικανό να μειώσει τις φλεγμονές στο σώμα.
Η διατροφολόγος υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζεται να φάτε μεγάλη ποσότητα κολοκύθας για να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της διατροφικής της αξίας. Ένα φλιτζάνι κολοκύθα περιέχει σχεδόν το 250% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α.
Η κολοκύθα είναι ακόμη πηγή των βιταμινών C και Ε, φυτικών ινών και καλίου. Αν και προτιμάται να χρησιμοποιείτε φρέσκια κολοκύθα, η Michalczyk αναφέρει ότι και οι κονσέρβες έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά.
«Ένα από τα πιο ωραία πράγματα με την κολοκύθα είναι ότι μπορείτε να τη μαγειρέψετε με διαφορετικούς τρόπους, δίνει μια ποικιλία στη διατροφή σας, είτε τη χρησιμοποιήσετε σε ψημένα αρτοσκευάσματα είτε σε αλμυρά πιάτα όπως τα μακαρόνια, οι σάλτσες, οι σούπες και άλλα» καταλήγει η διατροφολόγος.