Το μεγαλύτερο “εμπόδιο” της ευεξίας του οργανισμού είναι η αϋπνία, όμως υπάρχουν τέσσερις φυσικοί τρόποι που μπορείτε να την καταπολεμήσετε, χωρίς να καταφύγετε στη λήψη φαρμάκων.
Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σώματος και για να παραμείνει κάποιος υγιής οπότε τέσσερις συγκεκριμένες φυσικές λύσεις θα σας επιτρέψουν να καταπολεμήσετε την αϋπνία χωρίς να καταφύγετε σε φάρμακα.
Εάν κοιμάστε άσχημα, ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να επηρεαστεί και η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης μπορεί να έχει συνέπειες στη διάθεση και στη συγκέντρωση.
Μάλιστα, τακτικά προβλήματα ύπνου θα μπορούσαν να σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Ορισμένες απλές αλλαγές στις συνήθειες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου και να βοηθήσουν στην πρόληψη της αϋπνίας χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων.
Αυτές είναι οι εξής:
Σωματική δραστηριότητα
Η άσκηση ωφελεί το σώμα με πολλούς τρόπους και ο καλύτερος ύπνος είναι ένας από αυτούς οπότε ένα πρόγραμμα 30 λεπτών μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθείτε και να σας βοηθήσει γενικότερα με την αϋπνία, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ.
Επίσης, οι επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας είναι πιο αισθητές όταν το άτομο διατηρεί ένα κανονικό πρόγραμμα και έτσι η συνεχής εκγύμναση, από τις τέσσερις εβδομάδες και μετά, επιτρέπει σε ανθρώπους με αϋπνία να κοιμούνται γρηγορότερα και περισσότερο, αλλά και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνεται σε σχετική δημοσίευση της «The Express», η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μας γεμίζουν ενέργεια και μας κάνουν να αισθανόμαστε ξύπνιοι.
Έτσι, συνιστάται να ασκείστε νωρίτερα την ημέρα και να αποφεύγετε να το κάνετε δύο ώρες πριν από τον ύπνο.
Καθιέρωση προγράμματος για τον ύπνο
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά εμποδίζουν τους ανθρώπους να διατηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα για ύπνου και αφύπνισης.
Εντούτοις, η τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος για τον ύπνο είναι πολύ σημαντική για να συνηθίσουν τόσο ο εγκέφαλος όσο και το υπόλοιπο σώμα σας τις ώρες που πρέπει να ξεκουράζονται.
Πάντως, σε σχετική δημοσίευση του Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ τονίζεται: «Ανεξάρτητα από το αν είναι καθημερινή ή Σαββατοκύριακο, προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα, καθώς το κυμαινόμενο πρόγραμμα σας εμποδίζει να βρείτε έναν σταθερό ρυθμό ύπνου».
Ωστόσο, προσοχή στον σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το καλό φαγητό
Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για την ευεξία του σώματος και έχει ιδιαίτερο ρόλο στον ύπνο μας.
Μάλιστα, μια σχετική μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition», έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αϋπνίας.
Εκτός από την υγιεινή διατροφή, συνιστάται να αποφεύγετε ένα μεγάλο γεύμα μια με δύο ώρες πριν από τον ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία ή καούρα και έτσι ενδεχομένως να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου.
Ακόμα, τις ώρες πριν από τον ύπνο, συνιστάται η αποχή από το αλκοόλ και την καφεΐνη, καθώς τα ποτά με αυτές τις ουσίες μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο και να επηρεάσουν τη συνολική ποιότητά του.
Χαλάρωση
Προκειμένου ο εγκέφαλος να είναι σε ήρεμη κατάσταση όταν κοιμόσαστε για ύπνο, συνιστάται να τελειώνετε τις πιο απαιτητικές εργασίες νωρίτερα και μέσα στην ημέρα και όχι μερικές ώρες πριν από τον ύπνο.
Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να διατηρούνται οι ιδανικές συνθήκες στο δωμάτιο για τον ύπνο, με τους ειδικούς να προτείνουν ο χώρος να είναι εντελώς σκοτεινός, χωρίς θόρυβο και να υπάρχει καλή θερμοκρασία.