Μία ημέρα κάθε μήνα αφιερωμένη σε δραστηριότητες στην εξοχή ή σε χώρους πρασίνου είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ηλικιωμένους, υποστηρίζει μια νέα προκαταρκτική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού Επεισοδίου της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικού Επεισοδίου την επόμενη εβδομάδα στο Λος Άντζελες.
Είτε από ένα απλό περπάτημα στη φύση, είτε από ένα χόμπι που πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, όπως το γκολφ, τα οφέλη στη μείωση του στρες και τη σωματική άσκηση μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
«Η μελέτη μας είναι ίσως η πρώτη του είδους της που αξιολογεί τα μακροπρόθεσμα οφέλη του γκολφ και γενικότερα της άσκησης στη φύση για την υγεία των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Missury, Δρ. Adnan Qureshi.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας αυτής, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας, η οποία εξέταζε παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Το δείγμα των συμμετεχόντων κυμαινόταν στους 5.000 ανθρώπους μέσης ηλικίας 72 ετών, εκ των οποίων οι 384 έπαιζαν γκολφ.
Κατά τη διάρκεια της επακόλουθης παρακολούθησης, το 8% των ατόμων που έπαιζαν γκολφ υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν το 10% έπαθε καρδιακή προσβολή, ενώ συγκρίνοντας τα ποσοστά θανάτου, διαπιστώθηκε πως αυτοί που έπαιζαν γκολφ βρίσκονταν σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση, με μόλις 15% ποσοστό πρόωρου θανάτου έναντι του 25% όσων δεν ασχολούνταν με το εν λόγω άθλημα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν απέδειξε πως το γκολφ μπορεί από μόνο του να ενισχύσει τη μακροζωία.
«Το περπάτημα και το τρέξιμο χαμηλής έντασης μπορούν να συγκριθούν σαν άσκηση με το γκολφ, αλλά υστερούν στον ενθουσιασμό και τον ανταγωνισμό που προσφέρει ένα τέτοιο άθλημα. Η τακτική άσκηση, η έκθεση σε ένα λιγότερο μολυσμένο περιβάλλον και η κοινωνική συναναστροφή που προσφέρει το γκολφ αποτελούν στοιχεία εξαιρετικά θετικά για την υγεία. Επιπλέον, οι μεγάλοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν γκολφ παρά την προχωρημένη ηλικία τους, σε αντίθεση με άλλα, πιο κουραστικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το τένις», εξηγεί στο καταληκτικό του σχόλιο ο Δρ. Qureshi.
Προς το παρόν, οι ερευνητές διεξάγουν περαιτέρω ανάλυση προκειμένου να προσδιορίσουν αν το γκολφ μπορεί να αντιμετωπίσει ή να βελτιώσει και άλλες συνθήκες υγείας.