Σε όλους μας έχει τύχει να πονάει το στομάχι μας, όμως το θέμα είναι ότι ανάλογα με τα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό.

Δείτε παρακάτω τις συχνότερες αιτίες:

Γαστρίτιδα

Το υγρό που σας βοηθάει να χωνέψετε το φαγητό σας έχει πολύ οξύ μέσα. Κάποιες φορές τα γαστρικά υγρά περνάνε από τα προστατευτικά τείχη στο στομάχι σας και προκαλούν ενόχληση στην εσωτερική του επιφάνεια – αυτό ονομάζεται γαστρίτιδα.

Μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, συχνή χρήση παυσιπόνων, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άγχος.

Κάποιες φορές μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με αντιοξειδωτικά ή άλλα φάρμακα. Ίσως όμως χρειαστεί να δείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία ή έλκη.

Πεπτικό έλκος

Πρόκειται για ανοιχτές πληγές στην εσωτερική επιφάνεια του στομαχιού ή στο πάνω μέρος του λεπτού εντέρου.

Η πιο συχνή αιτία τους είναι τα βακτήρια ή και πάλι η συχνή χρήση παυσιπόνων. Όσοι καπνίζουν ή πίνουν μπορεί επίσης να αναπτύξουν έλκος.

Αντιμετωπίζεται με φάρμακα που μειώνουν το στομαχικό οξύ ή αντιβιοτικά.

Ιός του στομαχιού

Γνωστή και ως «γρίπη του στομαχιού», πρόκειται για ιική λοίμωξη στο πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κράμπες, ναυτία και εμετό.

Συνήθως το κολλάτε από κάποιον άλλον ή από μολυσμένο φαγητό. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αλλά κατά κύριο λόγο περνάει από μόνο του.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε πυρετό, εμετούς, αν είστε αφυδατωμένοι ή αν δείτε αίμα στον εμετό ή στα κόπρανά σας.

Τροφική δηλητηρίαση

Βακτήρια, ιοί ή πάρσιτα μπορεί να προκαλέσουν αυτή την ασθένεια. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία ή εμετό.

Συνήθως περνάει από μόνη της, αλλά δείτε τον γιατρό σας αν είστε αφυδατωμένοι, αν δείτε αίμα στον εμετό ή στα κόπρανά σας ή αν έχετε διάρροια για πάνω από τρεις μέρες.

Επίσης, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν εκτός από συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, έχετε και άλλα προβλήματα υγείας ή αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η ασθένεια αυτή επηρεάζει το παχύ έντερό σας. Μπορεί να προκαλέσει κράμπες, πρήξιμο και φλέγματα στα κόπρανά σας. Στα συμπτώματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Δεν είναι σίγουρο τι το προκαλεί, αλλά το φαγητό, το στρες, οι ορμόνες, ακόμα και κάποια μόλυνση μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να ελέγξετε τα συμπτώματα με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωή σας ή με φάρμακα.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η αδυναμία να χωνέψετε τη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αέρια, πρήξιμο και πόνο στην κοιλιά.

Δεν υπάρχει θεραπεία: το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και να αγοράζετε προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

To παθαίνουν μόνο οι γυναίκες. Πρόκειται για την φλεγμονή στα γεννητικά όργανα, συνήθως από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Εκτός από πόνο στην κοιλιά, μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρετό και πόνο ή αιμορραγία όταν κάνετε σεξ.

Αλλεργία σε κάποιο φαγητό

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα θεωρεί ότι το φαγητό είναι επιβλαβές και προσπαθεί να αμυνθεί εναντίον του.

Εκτός από τον στομαχόπονο, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα και πρήξιμο στο στόμα και τον λαιμό.

Σκωληκοειδίτιδα

Άμα πάθετε φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση, τότε μάλλον έχετε κάποια μόλυνση και αυτή πρέπει να αφαιρεθεί. Αν σπάσει, τότε απελευθερώνονται βακτήρια.

Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση αρχίζει από τον αφαλό και απλώνεται προς τα κάτω και δεξιά. Δείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Πόνος στη χοληδόχο κύστη

Aυτό συμβαίνει όταν χολόλιθοι – δηλαδή μικρές πέτρες από υγρά που βοηθούν στην πέψη – μπλοκάρουν τα αγγεία που συνδέουν το ήπαρ, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο.

Πέρα από τον πόνο στην κοιλιά, μπορεί να κάνετε εμετό και να έχετε ναυτία. Πολλές φορές οι πέτρες διαλύονται από μόνες τους, αλλά ίσως χρειαστείτε χειρουργείο.

Κήλη

Οι κήλες σχηματίζονται όταν μέρος των εντέρων σας «γλιστράει» μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα. Όταν κουνιέται και κόβεται η κυκλοφορία του αίματος, προκαλείται μεγάλος πόνος στην κοιλιά. Συνήθως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Δυσκοιλιότητα

Σε αυτήν την περίπτωση βοηθάει η άσκηση, η κατανάλωση νερού και τα φαγητά με πολλές φυτικές ίνες.

Αν όμως πηγαίνετε τουαλέτα λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα ή αν τα κόπρανά σας είναι σκληρά, ίσως από πίσω «κρύβεται» μια σοβαρή ασθένεια.

Παγκρεατίτιδα

Αν πάθετε φλεγμονή στο πάγκρεας, τότε θα νιώθετε πόνο στην πάνω μεριά της κοιλιάς που θα επιδεινώνεται αφού φάτε. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία ή τάση για εμετό.

Οι απλές περιπτώσεις ίσως περάσουν από μόνες τους, αλλά οι πιο σοβαρές μπορεί να αποβούν επικίνδυνες.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Συνήθως εμφανίζεται με δύο μορφές: την ελκώδη κολίτιδα ή τη νόσο του Crohn.

Aν και δεν επηρεάζει άμεσα το στομάχι σας, ο πόνος στην κοιλιά και η ναυτία είναι κοινά συμπτώματα, όπως επίσης η διάρροια, ο πόνος στις αρθρώσεις, ο πυρετός και οι ερεθισμοί του δέρματος.

Εκκολπωματίτιδα

Μικρά φουσκωτά «σακουλάκια» μπορούν να δημιουργηθούν στο εξωτερικό του πεπτικού συστήματος, συνήθως γύρω από το χαμηλότερο σημείο του παχέος εντέρου. Είναι αρκετά κοινά και δεν προκαλούν προβλήματα.

Ωστόσο, αν παρουσιάσουν φλεγμονή ή μόλυνση, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά, ναυτία και αλλαγές στην πέψη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ξεκούραση και οι αλλαγές στη διατροφή συνήθως βοηθάνε. Μπορεί να χρειαστείτε και αντιβιοτικά.