Αρκετά υποκατάστατα της ζάχαρης έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, με ένα εξ αυτών να είναι η ζάχαρη καρύδας.
Πώς ωστόσο να τη χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας;
Ας μάθουμε όμως τι είναι η ζάχαρη καρύδας
Με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Φιλιππίνες), το συγκεκριμένο προϊόν προέρχεται από τον χυμό του άνθους μιας συγκεκριμένης ποικιλίας κοκοφοίνικα. Για να καταφέρουν να τον συλλέξουν, ανεβαίνουν στα δέντρα, ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν τα λουλούδια. Παίρνουν τον χυμό, τον βράζουν ώστε να εξατμιστεί το υγρό στοιχείο και να κατακάτσει η ζάχαρη. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι πρόκειται για μια ζάχαρη με μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς ο κοκοφοίνικας είναι ένα δέντρο που ανθίζει με λίγο νερό.
Το σημαντικό ατού της
Η ζάχαρη καρύδας αποτελείται κυρίως από σακχαρόζη, όπως και η λευκή ζάχαρη. Περιέχει όμως και ινουλίνη, μια προβιοτική φυτική ίνα, που εμποδίζει την απορρόφηση των γλυκιδίων, μειώνοντας κατά πολύ τον γλυκαιμικό δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του γλυκαιμικού δείκτη είναι μόλις 35, ακριβώς το μισό από την κανονική ζάχαρη (70). Όλα τα προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά προστατεύουν τον οργανισμό μας μακροπρόσθεσμα από τον διαβήτη Τύπου Β.
Η ζάχαρη καρύδας περιέχει και πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο αλλά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η ποσότητες που καταναλώνουμε είναι μικρές για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Δεν παύει να είναι ζάχαρη…
Το ότι περιέχει κάποια ενδιαφέροντα θρεπτικά συστατικά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα οποιασδήποτε ζάχαρης είναι 25 γρ την ημέρα είτε πρόκειται για λευκή, μαύρη, καρύδας η μέλι. Το καλό με τη ζάχαρη καρύδας είναι ότι επειδή έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα, χρειάζεται λιγότερη ποσότητα για να δώσει μια γλύκα στα επιδόρπιά μας.
Με ποιες συνταγές ταιριάζει πιο πολύ
Οι νότες καραμέλας παντρεύονται ιδανικά με εξωτικές συνταγές, όπως ο ψητός ανανάς, το φλαν καρύδας ή το banana bread. Επίσης ταιριάζει πολύ σε κρέμες -για τα παιδιά ή τους μεγάλους- και σπιτικά μπισκότα. Μπορείτε να τη συνδυάσετε τέλεια και με τις νιφάδες καρύδας στα επιδόρπιά σας, ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη, μεστή και γλυκιά γεύση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.