Τα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου έχουν τριπλασιαστεί στις ηλικίες κάτω των 50 ετών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ο καρκίνος οισοφάγου είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και είναι μια πολύ θανατηφόρα ασθένεια, που ευθύνεται για 500.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Η νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο UEG Week Virtual 2021, πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία σε σχεδόν 60.000 ασθενείς. Διαπίστωσε ότι τα νέα περιστατικά αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου αυξήθηκαν από 0,34 σε 0,92 (τριπλασιασμός) ανά 100.000 άτομα μεταξύ 1989 και 2018. Υπήρξε μια μέση αύξηση 1,5% στους άνδρες και η διπλάσια (3%) στις γυναίκες. Αυτές οι δραματικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών με οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση των περιπτώσεων οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος αντικατοπτρίζει αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, δηλαδή με την αύξηση των ανθυγιεινών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ali Al-Kaabi, από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας, εξήγησε: «Η συχνότητα εμφάνισης αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου αυξάνεται σε νέους ενήλικες. Γνωρίζουμε ότι η ασθένεια σχετίζεται με τη νόσο Barrett του οισοφάγου, η οποία είναι μια κακοήθης κατάσταση στο κάτω άκρο του οισοφάγου. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (παλινδρόμηση οξέος), η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα ποσοστά αυτών των παραγόντων κινδύνου έχουν αυξηθεί σε νέους ενήλικες τα τελευταία 30 χρόνια«.
Ο καρκίνος οισοφάγου διακρίνεται σε δύο κύριους υποτύπους:
Ο καρκίνος οισοφάγου έχει πολλά συμπτώματα, αλλά συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, διότι συγχέονται με άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Καρκίνος οισοφάγου: Συμπτώματα
Ο καρκίνος οισοφάγου συνήθως ξεκινά στα κύτταρα που βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του οισοφαγικού σωλήνα. Ο καρκίνος οισοφάγου μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος του οισοφάγου. Κατά κανόνα, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του οισοφάγου.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνουν:
Ο πρώιμος καρκίνος οισοφάγου συνήθως δεν προκαλεί σημάδια, ή συμπτώματα και αυτό είναι που τον καθιστά τόσο επικίνδυνο.
Πότε να δείτε έναν γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονα σημάδια και συμπτώματα που σας ανησυχούν.
Εάν έχετε διαγνωστεί με τη νόσο Barrett στον οισοφάγο, μια προκαρκινική κατάσταση που προκαλείται από χρόνια παλινδρόμηση οξέος, ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου είναι αυξημένος. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε, τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται.
Καρκίνος οισοφάγου: Παράγοντες κινδύνου
Πιστεύεται ότι ο χρόνιος ερεθισμός του οισοφάγου μπορεί να συμβάλει στις αλλαγές που προκαλούν τελικά καρκίνο στον οισοφάγο. Οι παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στα κύτταρα του οισοφάγου και αυξάνουν αυτόν τον τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:
Καρκίνος οισοφάγου: Επιπλοκές
Καθώς ο καρκίνος του οισοφάγου εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:
Αιμορραγία: Ο καρκίνος οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Αν και η αιμορραγία είναι συνήθως σταδιακή, μπορεί να είναι ξαφνική και έντονη κατά καιρούς.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.