Σε όλους μας έχει συμβεί να καθόμαστε και να χαλαρώνουμε, ενώ ξαφνικά ακούω το στομάχι μου να… διαμαρτύρεται.

Οι βραδινές λιγούρες, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οφείλονται στους παρακάτω λόγους:

Ανία, Νευρικότητα
Πολλές φορές τρώμε από νευρικότητα, επειδή δεν έχουμε τι να κάνουμε ή επειδή έχουμε συνδέσει κάποιες δραστηριότητες (όπως οι ταινίες ή η τηλεόραση) με το φαγητό. Οπότε την ώρα που αισθανόμαστε ότι πεινάμε, πρέπει να το εκλογικεύσουμε και να σκεφτούμε τους βαθύτερους λόγους της «πείνας» μας, ειδικά αν έχουμε φάει.

Μπορεί όντως να πεινάμε
Αν δεν έχουμε φάει αρκετά μέσα στη μέρα ή το βραδινό δεν μας χόρτασε, τότε οι βραδινές λιγούρες ενδέχεται να οφείλονται σε πραγματική πείνα. Οπότε, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να φάμε με… λιγότερες ενοχές, αρκεί να μην καταναλώσουμε κάτι που θα μας φορτώσει θερμίδες!

Καταναλώνουμε πολλούς «κακούς» υδατάνθρακες το βράδυ
Η κατανάλωση των «κακών υδατανθράκων» το βράδυ μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πείνας κάποιες ώρες αργότερα. Τροφές όπως μακαρόνια, λευκό ρύζι, ζάχαρη, πατάτες, χωνεύονται πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μας προκαλούν αίσθημα πείνας αρκετά σύντομα, έπειτα από την κατανάλωσή τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο αν καταναλώσουμε ένα γεύμα πιο ισορροπημένο που να περιλαμβάνει πρωτείνες, φυτικές ίνες και λιπαρά.

Ακατάστατος ύπνος
Η καλή ποιότητα του ύπνου συνδέεται με την κακή διατροφή. Αν ξυπνάμε συχνά μέσα στο βράδυ και νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι, αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός «χορταίνει» την έλλειψη ύπνου τρώγοντας. Συνήθως τέτοιες ώρες καταναλώνουμε ανθυγιεινά σνακ που μας παχαίνουν κιόλας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις βραδινές λιγούρες;

  • Για να αντιμετωπίσουμε τις βραδινές λιγούρες, πρέπει πρώτα να βρούμε από πού προέρχονται. Ανάλογα με το ποια από τις παραπάνω αιτίες την προκαλεί, μπορούμε να βρούμε και την αντίστοιχη λύση, αλλάζοντας ουσιαστικά τις διατροφικές μας συνήθειες.
  • Το μυστικό είναι να τρώμε νωρίς το βραδινό μας (7-8 μμ. το αργότερο) και να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες, ισορροπώντας το γεύμα μας με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά, ακολουθώντας το μοντέλο του Χάρβαρντ για το πιάτο της υγιεινής διατροφής.
  • Αν ωστόσο πεινάσουμε και μετά το βραδινό, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε ούτε να καταπιεστούμε. Αντιθέτως, πρέπει να ακούσουμε το σώμα μας και να καταναλώσουμε κάτι υγιεινό, όπως πχ. ένα γιαούρτι, μια κουταλιά ταχίνι ή φιστικοβούτυρο, μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Με φειδώ και εγκράτεια βέβαια!