Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως καθώς «σκοτώνουν» 17,5 εκατ. άτομα ετησίως.
Ειδικοί θεωρούν ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Όχι μόνο οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και οι άνδρες άνω των 35.
Φυσικά, η γενετική προδιάθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως αλλά ο τρόπος ζωής μας έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία.
Ερευνητές από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έχουν συγκεκριμενοποιήσει τις συνήθεις που μπορούν αργά ή πιο σύντομα, να οδηγήσουν κάποιον στο κρεβάτι για χειρουργική επέμβαση.
Οι συνήθεις που καταστρέφουν την καρδιά
Καθιστική ζωή
Μέσα σε 60 χρόνια, ο αριθμός των «καθιστικών» επαγγελμάτων αυξήθηκε κατά 83%. Κατά μέσο όρο καθόμαστε 11 ώρες την ημέρα.
Κάπνισμα και αλκοόλ
Το αλκοόλ κυκλοφορεί στο αίμα έως και 8 ώρες. Ο αριθμός των παλμών αντί για 70-80 ανά λεπτό φτάνει στους 100. Ο καρδιακός μυς εξαντλείται. Κάθε τσιγάρο «κόβει» 10-15 λεπτά ζωής. Η καρδιά συσπάται άσκοπα 25.000 φορές την ημέρα.
Μνησικακία
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 70 ανθρώπους οι οποίοι βίωναν βαριά προσβολή, σκέψεις για εκδίκηση, συμπάθεια για το άτομο που τους προσέβαλε, συγχώρεση.
Κάθε φορά που οι άνθρωποι βίωναν το αίσθημα της προσβολής, οι παλμοί επιταχύνονταν και η αρτηριακή πίεση αυξανόταν. Οι σκέψεις για συγχώρεση επανέφεραν τους δείκτες σε φυσιολογικές τιμές.
Υπερβολική κατανάλωση τρανς λιπαρών
Ο οργανισμός ενός υγιούς ανθρώπου είναι σε θέση να διαχειριστεί τα τρανς λιπαρά εάν βρίσκονται στα τρόφιμα σε ποσοστό 6 έως 8%.
Οι τηγανιτές πατάτες και τα λουκάνικα περιέχουν σχεδόν 46% τρανς λιπαρά.
Υπερβολική κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το όριο της κατανάλωσης αλατιού είναι 5 γραμμάρια την ημέρα. Οι άνδρες καταναλώνουν 10 γραμμάρια, οι γυναίκες 8 γραμμάρια.
Εθελοντές έτρωγαν 225 γρ. ζάχαρης για δύο εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, η παροχή αίματος στα κάτω άκρα μειώθηκε κατά 17%. Η καρδιά και ο εγκέφαλος υποφέρουν από υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.