Παρόλο που το φθόριο της οδοντόρεμας βοηθά στην υγιεινή των δοντιών μας, δεν παύει να έχει τις δικές του ανεπιθύμητες ενέργειες και κινδύνους, επιπλέον, εάν καταπιεί υπερβολικά στο σώμα.
Ακολουθούν οι κίνδυνοι της οδοντόκρεμας ιδιαίτερα οι κίνδυνοι των φθοριούχων χημικών ουσιών σε περίπτωση κατάποσης υπερβολικά.
1. Τοξικό για το σώμα
Γνωρίζατε ότι το φθόριο είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ατομικών βόμβων; Μια μελέτη εξήγησε ότι το φθόριο στην οδοντόκρεμα έχει επικίνδυνη χημική δηλητηρίαση.
Εξαιτίας αυτού, η περιεκτικότητα σε φθόριο σε κάθε δόντι είναι πάντα περιορισμένη. Αν είστε δηλητηριασμένοι, το σώμα θα στείλει σήματα με τη μορφή ναυτίας και εμέτου, καθώς και πονοκεφάλους, και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει απώλεια συνείδησης ή λιποθυμία.
2. Οστεοπόρωση
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και οι άλλοι κίνδυνοι του φθορίου μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση και βλάβη στο νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα σε λάθος χρήση, όπως κατάποση υπερβολικής οδοντόκρεμας και είσοδος στο σώμα πολύ συχνά.
Ακόμη και στις αρχές του 2000, η βελγική κυβέρνηση ήταν το πρώτο μέρος που απαγόρευσε την κυκλοφορία δισκίων και καραμελών που περιέχουν φθόριο όπως περιέχεται στην οδοντόκρεμα.
3. Προκαλεί υπερδοσολογία
Μια σουηδική μελέτη που εξέτασε την τάση των παιδιών που κατά λάθος καταπίνουν την οδοντόκρεμα μέσω του σάλιου ενώ κάνουν οδοντόβουρτσες προκαλεί συχνά περιπτώσεις υπερδοσολογίας φθορίου και άλλων διαταραχών.
Η διαταραχή, για παράδειγμα, συχνά εκκρίνει σάλιο σε μεγάλες ποσότητες, αμβλύνει την αίσθηση της γεύσης γύρω από το στόμα σε αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα.
4. Η απορρόφηση ασβεστίου αναστέλλεται
Η κατάποση των οδοντόκρεων που περιέχουν φθόριο μπορεί να προκαλέσει αναστολή της απορρόφησης ασβεστίου στο σώμα, γνωστή ως φθορίωση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο IQ, διαταραχές του νευρικού συστήματος, ανοσία και ευαισθησία στα οστά και αναστολείς ανάπτυξης, ειδικά σε παιδιά.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες χώρες προτείνουν να περιοριστεί η χρήση οδοντόπαστας με υπερβολική περιεκτικότητα σε φθόριο για ηλικίες άνω των 5 ετών.
5. Προκαλεί κίτρινα σημεία στα δόντια
Στην περίπτωση της φθορίωσης λόγω υπερβολικής πρόσληψης φθορίου που περιέχεται στην οδοντόκρεμα, θα προκαλέσει κάποια συμπτώματα που εμφανίζονται. Συνήθως θα υπάρχουν καφετιά κηλίδες ή κίτρινες κηλίδες που εξαπλώνονται στην επιφάνεια των δοντιών λόγω του σχηματισμού ατελούς σμάλτου δοντιών.
Το ατέλειωτο σμάλτο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει ζημιά λόγω της διατήρησης των απορριμμάτων τροφίμων στην περιοχή λόγω συσσώρευσης βακτηρίων, έτσι ώστε να επηρεάσει την κανονική διαδικασία της τερηδόνας.
6. Ανωμαλίες των οστών και των δοντιών
Η περίσσεια φθορίου μπορεί επίσης να προκαλέσει ανωμαλίες των οστών και των δοντιών. Το φθόριο που εισέρχεται στο σώμα περίπου το ήμισυ του περιεχομένου του θα αποθηκευτεί στο οστό και συνεχίζει να αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι, εάν μείνει μόνος του, θα προκαλέσει ανωμαλίες των οστών που μπορεί να εμφανιστούν μετά από τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.