Σχεδόν το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες “ανώτερη ανθεκτικότητα” στις χαμηλές θερμοκρασίες χάρη σε μια γενετική μετάλλαξη.
Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Human Genetics, μάλιστα, 1,5 δισ. άνθρωποι φέρουν σήμερα αυτή τη μετάλλαξη!
Μια μελέτη από το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που έβαλε 32 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18-40 ετών να παραμείνουν σε νερό θερμοκρασίας 14 βαθμών Κελσίου μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του σώματός τους στους 35,5 βαθμούς έβγαλε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Οι επιστήμονες μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών και πήραν δείγματα από τους μυς των εθελοντών για να μελετήσουν την πρωτεϊνική τους σύσταση. Και τι διαπίστωσαν: Η πρωτεΐνη α-actinin-3 λείπει από το 20% των ανθρώπων και η έλλειψή της είναι απίστευτα βοηθητική – με αποτέλεσμα να μην κρυώνουν.
Με λίγα λόγια το σώμα τους χειρίζεται πολύ καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες!Αυτό προκαλεί μια απίστευτη αντοχή στο κρύο όταν την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι κρυώνουν πολύ πιο γρήγορα!
Μάλιστα οι επιστήμονες, θεωρούν πως ήταν αυτή η περίεργη μετάλλαξη που προστάτευσε τους ανθρώπους στο μεταναστευτικό του ταξίδι από την Αφρική πριν από 50.000 χρόνια.