Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανεμφανίστηκε χθες στους τηλεοπτικούς μας δέκτες για να πείσει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τόσο τα κρούσματα, όσο και οι θάνατοι στους εμβολιασμένους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επικαλέστηκε μια μελέτη, η οποία είχε εκείνον επικεφαλής και δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά και είπε ότι με τον εμβολιασμό έως τις 11 Οκτωβρίου έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους στη χώρα μας, έχουμε αποφύγει 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.500 διασωληνώσεις. Σημείωσε δε ότι αν ο εμβολιασμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό!

">

Παρόλα αυτά προσφάτως έγινε μια μελέτη από το Χάρβαρντ με τίτλο «Οι αυξήσεις του covid-19 δεν σχετίζονται με τα επίπεδα εμβολιασμού σε 68 πολιτείες και 2.947 κομητείες στις ΗΠΑ» η οποία είναι δημοσιευμένη στο Ευρωπαϊκό περιοδικό Επιδημιολογίας και δεν δικαιώνει τον καθηγητή Σ.Τσιόδρα.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=5bOdKjX0VKk&feature=emb_title&ab_channel=YgeiaNews

Όπως αναφέρει η μελέτη, την οποία δημοσίευσε πρώτο το pronews.gr, σε επίπεδο κρατών, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διακριτή σχέση μεταξύ του ποσοστού του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένος και των νέων κρουσμάτων Covid-19.

Στην πραγματικότητα, η τάση δείχνει ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο έχουν υψηλότερα κρούσματα covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ειδικά το Ισραήλ με πάνω απ’ το 60% του πληθυσμού του πλήρως εμβολιασμένο είχε τα περισσότερα κρούσματα covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού τις τελευταίες 7 μέρες.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο πως τα επίπεδα του εμβολιασμού δεν σχετίζονται με τα κρούσματα η Ισλανδία και η Πορτογαλία έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 75% του πληθυσμού, παρόλα αυτά έχουν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού απ’ ότι έχει το Βιετνάμ ή η Νότια Αφρική, χώρες που έχουν εμβολιάσει περίπου το 10% του πληθυσμού.

Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα και για τις περιοχές εντός των ΗΠΑ, τονίζει μεταξύ άλλων η έρευνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

H μελέτη εκπονήθηκε από το κέντρο πληθυσμιακών και αναπτυξιακών μελετών του Χάρβαρντ, το Cambridge της Μασαχουσέτης, το τμήμα κοινωνικών και συμπεριφορικών επιστημών του Χάρβαρντ, την σχολή δημόσιας υγείας Chan της Βοστόνης και το γυμνάσιο Turner Fenton του Βrampton στο Οντάριο του Καναδά.