Πολλοί άνθρωποι «τρώνε» παγάκια, αλλά αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα δόντια.

Ο παιδιατρικός οδοντίατρος Μάθιου Κουκ, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, εξηγεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει το μάσημα πάγου.

Όπως εξηγεί, πολλοί «τρώνε» παγάκια για να χαλαρώσουν και να αποβάλουν το στρες. Άλλες φορές, κάποιοι μασάνε πάγο για να ξεγελάσουν την πείνα τους, καθώς είναι σαν να τρώνε κανονικά χωρίς να καταναλώνουν θερμίδες.

Για άλλους πάλι, ίσως πρόκειται για μια απλή συνήθεια, την οποία όμως πρέπει να εγκαταλείψουν, όπως λέει ο ειδικός στο theconversation.com.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

O Kουκ εξήγησε ότι το μάσιμα του πάγου είναι επιβλαβές για την υγεία των δοντιών. Εξαιτίας της συνήθειας αυτής, ίσως καταλήξετε να δίνετε πολλά λεφτά σε οδοντίατρους ή ορθοδοντικούς!

Αν «τρώτε» παγάκια, τότε μπορεί να προκληθούν ρωγμές στο σμάλτο των δοντιών, αυξάνοντας την ευαισθησία τους στα ζεστά και κρύα φαγητά και ποτά.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να σπάσει κάποιο δόντι σας ενώ μασάτε τα παγάκια ή τουλάχιστον να είστε πιο επιρρεπείς στις λεγόμενες «κουφάλες». Όσοι έχουν ήδη σφραγίσματα, θήκες, όψεις πορσελάνης ή χρησιμοποιούν οδοντιατρικές συσκευές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο με ζημιές στα δόντια.

«Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, η επιδιόρθωση μπορεί να είναι ένα απλό σφράγισμα μέχρι και απονεύρωση, μια σοβαρή διαδικασία που χρειάζεται αναισθησία» τονίζει ο ειδικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάποιες φορές, η επιθυμία για μάσημα πάγου μπορεί να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου, μια κατάσταση που ονομάζεται παγοφαγία. Αν δυσκολεύεστε να εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια, τότε χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.