Η γυμναστική μέτριας έντασης συνιστάται συχνά ως ένας τρόπος για να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα ενώ αντίθετα αντεδείκνυται η άσκηση υψηλής έντασης πριν από τον ύπνο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζεις για την αλληλεπίδραση μεταξύ άσκησης και ποιότητας ύπνου.

Για να μάθουν περισσότερα για αυτή τη συσχέτιση, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Concordia ανέλυσαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες που ασχολούνταν με την επίδραση της έντονης άσκησης πριν τον ύπνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, συνολικά, ότι η άσκηση που είχε ολοκληρώθει δύο ή περισσότερες ώρες πριν τον ύπνο βοήθησε την ποιότητα του ύπνου. Οι συμμετέχοντες αποκοιμήθηκαν πιο γρήγορα και κοιμήθηκαν περισσότερο.

Ωστόσο, η άσκηση που πραγματοποιήθηκε πιο κοντά στην ώρα του ύπνου, είχε αρνητικό αντίκτυπο, κάνοντας τους συμμετέχοντες στην έρευνα να καθυστερήσουν να κοιμηθούν και να κοιμηθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το timing της άσκησης επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Ένα από τα εξαιρετικά ευρήματα της ανάλυσης ήταν πώς το timing της άσκησης επηρέαζε τον ύπνο.

Όταν η άσκηση τελείωνε τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν πιο γρήγορα και για περισσότερες ώρες. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα άτομα που έκαναν περισσότερο καθιστική ζωή.

Ωστόσο, εάν η άσκηση τελείωνε περισσότερο από δύο ώρες πριν τον ύπνο, συνέβαινε το αντίθετο. Οι άνθρωποι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν και δεν κοιμόντουσαν τόσο πολύ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν η άσκηση έχει διάρκεια μεταξύ 30 και 60 λεπτών βελτιώνει επίσης την έναρξη και τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ασκήσεις ποδηλασίας ήταν οι πιο ωφέλιμες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν και να κοιμηθούν βαθιά, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας.

Ωστόσο, η μελέτη ανέφερε επίσης ότι η άσκηση υψηλής έντασης, ανεξάρτητα από το πότε συνέβαινε, μείωνε ελαφρώς την κατάσταση των γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM) του ύπνου. Ο ύπνος REM σχετίζεται με τα όνειρα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο μειωμένος ύπνος REM μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις νοητικές εργασίες, σύμφωνα με τους μελετητές.

Ποια είναι όμως η καλύτερη ώρα για άσκηση;

Ο Yasi Ansari διαιτολόγος που ειδικεύεται στην αθλητική διατροφή και ανήκει στην Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, δήλωσε στο healthline ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι ένα βράδυ έντονης άσκησης μπορεί να είναι ευεργετικό για την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου, εάν ολοκληρωθεί νωρίτερα το βράδυ.

Ωστόσο, εάν ασκηθείς πιο κοντά στην ώρα που θες να κοιμηθείς τη νύχτα, αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τον ύπνο σου.

Ανεξάρτητα από το τι δείχνει η μελέτη, ο Ansari προτείνει ότι πρέπει να προσαρμόσεις τις γυμναστικές σου συνήθειες στις ανάγκες του σώματος σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συμβουλεύω τον κόσμο να καταλάβει τι του ταιριάζει καλύτερα, τον τύπο και τον χρόνο προπόνησης που υποστηρίζει τον ύπνο του», είπε χαρακτηριστικά.