«Η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει», αυτό λέει τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απογοητεύοντας όλους εκείνους που πίστεψαν πως εμβολιαζόμενοι θα ξαναπάρουν πίσω την ελευθερία τους.
Παράλληλα δυστοπικά plan b εμφανίζονται που κάνουν λόγο για «εκδικητικά» lockdown μόνο των ανεμβολίαστων!
Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την Covid-19, υπό την προεδρία του Γάλλου Ντινιέ Ουσέν, συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες κάνοντας τον απολογισμό της κατάστασης.
Μετά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει».
Αυτή η επιτροπή είναι η ίδια, η οποία στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020, είχε συμβουλέψει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία. Και αυτό έκανε.
Στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επιτροπή υπογράμμισε ότι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα «ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κυκλοφορίας και απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση».
Στις συστάσεις της προς τα κράτη, η επιτροπή παραμένει αντίθετη στην αρχή ενός αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Ζητά επίσης από τα κράτη να «εγκρίνουν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ
Την ίδια στιγμή νέα δεδομένα έχει θέσει η σταδιακή επέλαση του τέταρτου κύματος πανδημίας ενόψει χειμώνα. Από το συρτάρι έχει βγάλει το βρετανικό υγειονομικό επιτελείο σχέδιο περιορισμών ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες ανησυχητικού συνωστισμού στα νοσοκομεία.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας έχει παραδεχθεί ότι καταρτίζει ειδικά μέτρα που περιλαμβάνονται σε ένα plan C, σε περίπτωση που καταγραφεί έξαρση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρετανοί ετοιμάζουν σχέδιο που δεν θα επιτρέπει τη μίξη νοικοκυριών, εάν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία προ των Χριστουγέννων.
Η καθηγήτρια Λούσι Τσάπελ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης της Βρετανίας, όμως, είπε ότι έχουν προταθεί και μέτρα πέρα από το «plan b».
Ταυτόχρονα και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Τσεχία. έχουν αρχίσει να καταρτίζουν ένα plan b, σε περίπτωση έξαρσης του ιού.
Η Αυστρία, αρχικώς μελετά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ίδιο και η Ρουμανία ενώ η Λετονία βρίσκεται ήδη σε lockdown ενός μήνα.
Να δούμε λοιπόν πως θα αντιδράσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και βεβαίως και η χώρας μας. Τα εμβόλια δεν δουλεύουν και η δικαιολογία πως φταίνε για όλα οι ανεμβολίαστοι δεν πείθει καθώς πολύ υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων παρατηρούνται σε αυτές ακριβώς τις χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Ήδη και εδώ διάφοροι «ειδικοί» χτυπούν το καμπανάκι για τον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος που θα οφείλεται στην ανεξέλεγκτη κατάσταση των εμβολιασμένων.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι και τον φετινό χειμώνα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ακόμα Lockdown που φαίνεται πολύ πιθανό όσο και αν η κυβέρνηση ξορκίζει αυτό το ενδεχόμενο.