Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας και οι κακές επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αυτά κάθε χρόνο.

Ανάμεσα στους κύριους κινδύνους για την εμφάνιση τέτοιων νοσημάτων είναι και η κακή διατροφή.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγουμε για την υγεία της καρδιάς

Η Ρωσίδα διατροφολόγος Elena Solomátina εξηγεί ποια φαγητά πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε καρδιακά νοσήματα.

Καταρχάς, η ειδικός σημείωσε ότι πρέπει να μην υπερκαταναλώνετε αλμυρά φαγητά. Ο ΠΟΥ συνιστά να μην καταναλώνουμε πάνω από πέντε γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Ειδικά για τους ασθενείς με καρδιακά νοσήματα η ποσότητα αυτή πρέπει να μειωθεί στο μισό.

Ανάμεσα στα φαγητά που είναι πλούσια σε αλάτι περιλαμβάνονται οι πίκλες, τα λουκάνικα, οι σάλτσες και κάποια είδη ζυμαρικών.

Η διατροφολόγος συνιστά να αποφεύγετε επίσης τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνα» για το σώμα όταν οξειδώνονται. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφύγετε το φοινικέλαιο, η μαργαρίνη και το λίπος διαίτης.

«Γενικά, κάθε είδους αρτοπαρασκεύασμα απαγορεύεται: μπισκότα, ψωμί και γλυκίσματα όπως πάστες. Συχνά το άσπρο ψωμί, ακόμα και της καλύτερης ποιότητας, περιέχει ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων» είπε η Solomátina στο Narodnie Novosti.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι ασθενείς με καρδιακά νοσήματα πρέπει επίσης να αποφύγουν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να καταστρέψει το αγγειακό ενδοθήλιο, να προκαλέσει φλεγμονή και τη συγκέντρωση κακής χοληστερίνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οτιδήποτε χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η γεύση ή το χρώμα, καθώς και τα συντηρητικά, πρέπει επίσης να προστεθούν στην απαγορευμένη λίστα. Αυτά τα υλικά μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στο σώμα και επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιακών ή αγγειακών νοσημάτων.