Το άγχος είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αποτελεί μια διαταραχή, με σωματικά και ψυχικά συμπτώματα τόσο σοβαρά, που μιμούνται πολύ πιο σοβαρές διαταραχές.
Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις είναι ένα παράδειγμα ενός συμπτώματος που μπορεί να οδηγήσει πολλούς να φοβούνται μια πιο σοβαρή διαταραχή. Ενώ το άγχος δεν προκαλεί ψευδαισθήσεις στο ίδιο επίπεδο με τη σχιζοφρένεια, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει τις «απλές» ακουστικές ψευδαισθήσεις, τις οποίες ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν εξαιρετικά τρομακτικές.
Τι είναι οι απλές ακουστικές παραισθήσεις;
Μια ακουστική ψευδαίσθηση είναι οτιδήποτε ακούτε και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Για όσους πάσχουν από σοβαρή σχιζοφρένεια, μπορεί να ακούνε φωνές τόσο πραγματικές που μπορεί να πιστεύουν ότι κάποιος τους μιλάει.
Γενικά, το άγχος δεν σας κάνει να ακούτε μια σταθερή ροή φωνών. Αντίθετα, οι συνήθεις τύποι ακουστικών παραισθήσεων περιλαμβάνουν:
Ο λόγος που ονομάζονται «απλές» είναι επειδή ο ίδιος ο θόρυβος δεν έχει νόημα ή ξεκάθαρο σκοπό όπως το να ακούτε φωνές. Γενικά, είναι απλά ένας θόρυβος όπως κάθε άλλος.
Μήπως είστε εθισμένοι στο στρες;
Ένα άλλο ζήτημα μπορεί να είναι η γρήγορη σκέψη. Η γρήγορη σκέψη μπορεί κατά κάποιο τρόπο να κάνει το μυαλό να ονειροπολεί. Επειδή οι σκέψεις συμβαίνουν τόσο γρήγορα, μια σκέψη μπορεί να δημιουργήσει έναν θόρυβο ή ξαφνικά μπορεί να νιώσατε ότι ακούσατε αυτό που σκεφτόσασταν. Αυτό είναι λιγότερο συχνό, αλλά μπορεί να συμβεί σε άτομα με σοβαρές κρίσεις πανικού.
Το άγχος έχει την τάση να κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται το χειρότερο, ακόμα και όταν υποφέρουν από πράγματα που είναι απολύτως φυσιολογικά.
Πώς να καταλάβετε ότι οι ακουστικές σας ψευδαισθήσεις δεν είναι πιο σοβαρές
Το ερώτημα όλων είναι πώς να καταλάβετε ότι οι παραισθήσεις σας δεν είναι σημάδι ότι τρελαίνεστε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η ικανότητά σας να κάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας, είναι ένας ισχυρός δείκτης ότι δεν έχετε κάτι πιο σοβαρό. Εκείνοι που έχουν παραισθήσεις λόγω πιο σοβαρών ψυχικών ασθενειών χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και συχνά δεν έχουν ιδέα ότι οι παραισθήσεις τους είναι παραισθήσεις.
Πρόληψη ακουστικών ψευδαισθήσεων
Οι απλές ακουστικές παραισθήσεις δεν έχουν σαφή αιτία, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στο άγχος. Ενώ ορισμένα συμπτώματα άγχους μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, οι ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορούν να προληφθούν μόνο με τη μείωση της σοβαρότητας του γενικού άγχους.
Τέλος το άγχος δεν προκαλεί απαραίτητα ακουστικές ψευδαισθήσεις με την παραδοσιακή έννοια. Ωστόσο προκαλεί μια εξαιρετικά αυξημένη επίγνωση του θορύβου και μπορεί επίσης –λόγω του ίδιου άγχους– να σας κάνει να παρερμηνεύσετε αυτό που ακούτε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.