Άπαντες έχουμε ακούσει ότι η ακμή θα μας απάλλασσε για πάντα από την ενοχλητική της παρουσία με το που θα μπαίναμε στην ενηλικίωση.
Δυστυχώς η εξισορρόπηση των ορμονών με το τέλος της εφηβείας δεν εξαλείφει σπυράκια, σμήγμα, μαύρα στίγματα κλπ και εκτός από το 20% των τριαντάριδων με ακμή, υπάρχει κι ένα 7% των άνω των 50 με τέτοια προβλήματα.
Οι διάφορες μορφές ακμής, με κυριότερη αυτή των μαύρων στιγμάτων, στους ενήλικες οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη διατροφή, το περιβάλλον, τα ρούχα, την προσωπική υγιεινή και φυσικά τις ορμόνες.
Ενώ η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά σημεία του σώματος, αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στο πρόσωπο. Για τις επιπτώσεις της ακμής στο πρόσωπο, η New York Times φιλοξένησε ένα άρθρο του ειδικού Δρ John S. Barbieri.
Στο άρθρο αναφέρει πως υπάρχει μια σαφέστατη σύνδεση μεταξύ της ακμής στο πρόσωπο και του άγχους, της κατάθλιψης και της κοινωνικής απομόνωσης. Ενήλικες με ακμή παλεύουν με διάφορες θεραπείες προκειμένου να απαλλαγούν από αυτή και όταν αποτυγχάνουν, τα ψυχολογικά βάρη συσσωρεύονται.
Από τη σχετική έρευνα που έχει διεξάγει ο Barbieri έχει βρεθεί ότι όσοι έχουν ακμή εχουν την τάση να ακυρώνουν ραντεβού και συναντήσεις λόγω της προετοιμασίας που πρέπει να κάνουν στο δέρμα τους ή επειδή νιώθουν ανασφάλεια. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι ανασφάλειές τους είναι δικαιολογημένες.
Το 67% των ερωτηθέντων απάντησε πως βρίσκει μη ελκυστικούς τους ανθρώπους με ακμή, ότι το 44% αποφεύγει να ακουμπάει άτομα με ακμή και ότι το 80% λυπάται γι’αυτά. Δυστυχώς το κοινωνικό στίγμα είναι πολύ ισχυρό ακόμα και αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί η ψυχολογική πίεση που νιώθουν όσοι έχουν ακμή.
Μέχρι να πάψει και αυτό το ταμπού, όσοι υποφέρουν από ακμή δεν έχουν άλλο σύμμαχο από τον δερματολόγο τους. Πλέον υπάρχουν πολλές και διάφορες θεραπείες, ρετινοειδείς και αντιβιοτικές, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα στίγματα και κύστες. Αλλά υπάρχουν και αυτά που μπορεί να κάνει και από μόνος του κάποιος που έχει ακμή.
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και όλες οι γνώμες συγκλίνουν στο ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό, να αποφεύγουμε τα τηγανητά και τη ζάχαρη και να τρώμε περισσότερα φρούτα. Ταυτόχρονα ενθαρρύνονται δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος. Μια ήπιας μορφή άσκηση όπως το περπάτημα χαλαρώνει το πνευμα και εξισορροπεί τις ορμόνες και αυτά τα δύο καταπολεμούν πολύ αποτελεσματικά την ακμή.
Σε κάθε περίπτωση η ακμή δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Μπορεί να μην εξαφανιστεί τελείως ή να επανέρχεται κατά διαστήματα σε κάποια έξαρση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι να φροντίσουμε για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας.