ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Τι επιτρέπεται να τρώτε και τι απαγορεύεται;

Τι είναι η γλουτένη;

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Τι επιτρέπεται να τρώτε και τι απαγορεύεται;

Σήμερα, όπου κι αν κοιτάξει κανείς, από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα περίπτερα, μπορεί να βρει προϊόντα με την ένδειξη «ελεύθερο γλουτένης» (gluten free).

Η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας είναι αν έχει πέσει γενική επιδημία δυσανεξίας στη γλουτένη, και η επόμενη μάλλον αφορά στο το τι ακριβώς είναι τελικά αυτή η γλουτένη και γιατί θα μπορούσε να με βλάψει.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη, λοιπόν, είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη, η οποία δίνει την ποθούμενη ελαστικότητα στις ζύμες και καλύτερη υφή στο ψωμί και στα λοιπά αρτοποιήματα. Εξακριβωμένα, η γλουτένη απαγορεύεται ρητώς στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο που προκαλεί βλάβες στο λεπτό έντερο, αλλά και σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (περίπου γύρω στο 1% παγκοσμίως) που όντως παρουσιάζει δυσανεξία/αλλεργία σε αυτή την πρωτεΐνη.

Πρόκειται για μόδα;

Τα ερωτήματα που εύλογα δημιουργούνται, αλλά δεν έχουμε απαντήσεις, είναι γιατί η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης έφτασε να γίνει κάτι σαν «καραμέλα» για τον Δυτικό Κόσμο και πώς δημιουργήθηκε το κίνημα Gluten Free (Ελεύθερο από Γλουτένη). Επίσης, γιατί το εν λόγω κίνημα «σταχυολογεί» ως μέλη του άτομα υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, με οξυμένες διατροφικές ανησυχίες, που, αδιαφορώντας για την υπερπολλαπλάσια τιμή των «ελεύθερων» προϊόντων, ενοχοποιούν τη γλουτένη για τα πάντα. Από την κόπωση και τα πρηξίματα μέχρι την παχυσαρκία, ενώ θεωρούν ότι ευθύνεται και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Όλα αυτά, αδιαφορώντας ή αγνοώντας το γεγονός ότι όλα τα άμυλα χωρίς γλουτένη περιέχουν και ανάλογα λιγότερες φυτικές ίνες, αλλά και λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από αυτά που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό: οι βιταμίνες Α, Ε και Κ και οι βιταμίνες της ομάδας Β (ριμποφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), βιταμίνη (Β6), Β12), το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, η θειαμίνη, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ.

Τα απαγορευμένα

Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης αποκλείει όλα τα είδη σιταριού: σκληρό, μαλακό, μονόκοκκο, δίκοκκο, σπέλτα, καμούτ, φέρεκ. Απαγορεύει επίσης το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη (σε περιπτώσεις που η καλλιέργειά της έχει αναμειχθεί με τα «απαγορευμένα» δημητριακά) και τη λιγότερο γνωστή τριτικάλη, ένα υβριδικό δημητριακό, διασταύρωση σιταριού και σίκαλης. Ως λογικό επακόλουθο, από τη δίαιτα απουσιάζουν και τα παράγωγά τους, δηλαδή ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, πίτσες, ζυμαρικά, φύλλο, γλυκά, όσα αλλαντικά περιέχουν άμυλο, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι έτοιμες μαγιονέζες, οι περισσότερες μουστάρδες, τα κατεργασμένα καρυκεύματα, τα κρεμώδη τυριά, μερικά έτοιμα ροφήματα (π.χ. σοκολάτα) και κάποια βυνοποιημένα αλκοολούχα ποτά, όπως η μπίρα ή το ουίσκι.

Καθώς η γλουτένη χρησιμοποιείται και ως πηκτικό ή συνδετικό, αρωματικό ή χρωστικό μέσο έχει επιβληθεί διά νόμου η επισήμανση της – στις ειδικές ετικέτες σήμανσης όλων των ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες στα προσυσκευασμένα και μη τρόφιμα.

Τα επιτρεπόμενα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν εξαιρέσουμε την κοιλιοκάκη, για τις δίαιτες δυσανεξίας στη γλουτένη υπάρχουν κάποια δημητριακά ή ψευδο-δημητριακά που επιτρέπονται: Ο αμάρανθος, το αραρούτι, ο φαγόπυρος, διάφορα είδη καλαμποκιού, το κεχρί, η κινόα, η σόγια, το ρύζι, το σόργο, το τεφ της Αιθιοπίας, η ταπιόκα και η σόγια, ο λιναρόσπορος, τα άλευρα από ρύζι, από καλαμπόκι, από κάστανο, από πατάτα, από φασόλια και τα παράγωγά τους. Ωστόσο, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ακολουθούν ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο τους δίνουν οι γιατροί που τους παρακολουθούν και γνωρίζουν επακριβώς ποια από αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.