Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής, προειδοποίησε σε νέα τρομολαγνικά σενάρια πως «άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι απολύτως απροστάτευτα, και άτομα που καθυστερούν την ενισχυτική δόση επίσης είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο», μπροστά σε μια μετάλλαξη που ακόμα κανείς στον κόσμο δεν γνωρίζει τι επιπτώσεις έχει.
«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα θύματα που αρνήθηκαν τα εμβόλια είτε αρνούνται τη βαρύτητα του ιού. Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν παραμένοντας στο σπίτι, και προσέρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ προχωρημένη κατάσταση» υπογράμμισε.
«Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον» επισήμανε ο Αθανάσιος Δημόπουλος. «Τουλάχιστον στους εμβολιασμένους αναμένουμε πιο ήπιες μολύνσεις… Η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για νοσηλεία».
«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σαφώς πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη, δεν είναι σαφής ακόμα η βαρύτητα της νόσησης» διευκρίνισε ο καθηγητής.
«Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν έως και δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Προφανώς σε αυτό το κράτος θα επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Μονό το 24% του πληθυσμού και το 43% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί».
«Πρέπει όλοι να εμβολιαστούν, με κεφαλαία οι ενήλικες»
«Είναι σαφές ότι η επιστήμη λέει ότι οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν. Με κεφαλαία για τους ενήλικες. Το πρέπει υπάρχει και για τα παιδιά» προειδοποίησε από πλευράς του στον σταθμό μας ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Καλύτερα να είσαι προσεκτικός παρά να κλαις μετά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος όσον αφορά την επικινδυνότητα της Όμικρον.
«Η βιολογία λέει ότι οι επάλληλες παραλλαγές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές, αλλά λιγότερο ή το ίδιο παθογόνες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η συνέχεια… Για να μην έχουμε εκπλήξεις παίρνουμε μέτρα» πρόσθεσε.
«Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, αλλά μην ξεχνάμε τις μάσκες και τα πολλά ράπιντ τεστ» τόνισε ο καθηγητής.
«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον»
«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αρχής αποκλιμάκωσης σε ό,τι αφορά τα κρούσματα» προέβλεψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς των κρουσμάτων» συνέχισε.
«Η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση. Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη».
«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά» τόνισε.