ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Έρευνα: Όσοι δεν πλένουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια

Συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να σας σημάνουν καμπανάκι για πρόβλημα

Έρευνα: Όσοι δεν πλένουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια

Είναι ήδη γνωστό πως ο κίνδυνος άνοιας συνδέεται με μια σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία και η γενετική προδιάθεση.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ορισμένες κοινές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια.

Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα πράγμα που κάνουμε στο μπάνιο και το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει τον κίνδυνο άνοιας στα ύψη.

Λένε ότι αυτή η μία συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας έως και 65% από ό,τι αν ακολουθήσετε τις συστάσεις των γιατρών για το θέμα.

Άνοια: Το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά συνδέεται με έως και 65% υψηλότερο κίνδυνο

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society, το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε κάποια μέρα άνοια.

Μετά από ανασκόπηση δεδομένων από 5.468 ηλικιωμένους σε μια περίοδο μελέτης 18 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «άτομα που ανέφεραν ότι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά είχαν 22% έως 65% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με εκείνους που βούρτσιζαν τρεις φορές την ημέρα».

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες ανά φύλο, βρήκαν κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό. “Άνδρες με ανεπαρκή φυσική μασητική λειτουργία που δεν φορούσαν οδοντοστοιχίες είχαν 91% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους με επαρκή φυσική μασητική λειτουργία”. Ως “φυσική μασητική λειτουργία” ορίστηκε η ύπαρξη 10 ή περισσότερων άνω δοντιών και έξι ή περισσότερων κάτω δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός μόνο εάν υποφέρετε από κάποια σοβαρή οδοντική τερηδόνα.

Οι ειδικοί λένε ότι η άνοια φαίνεται να συνδέεται με την παρουσία περιοδοντικής νόσου

Οι οδοντίατροι εξηγούν ότι όσοι έχουν κακή οδοντική υγιεινή μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε μορφές άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια, λόγω ορισμένων βακτηρίων που μπορούν να αναπτυχθούν στο στόμα.

Το βακτήριο Porphyromonas gingivalis είναι ο πιο κοινός ένοχος της νόσου των ούλων. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πλάκες της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, ένα κύριο χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ, μπορεί να παράγονται από τον οργανισμό ως απάντηση σε αυτό το βακτήριο. Αν δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να οδηγήσουν σε περιοδοντική νόσο, η οποία, με τη σειρά της, δείχνει να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες έχουν κάποια μορφή ασθένειας των ούλων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πάνω από το 47% των ενηλίκων άνω των 30 ετών έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Προσθέτουν ότι η εμφάνιση ουλίτιδας αυξάνεται με την ηλικία. Πάνω από το 70% των ηλικιών 65 ετών και άνω επηρεάζονται από την πάθηση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορούν επίσης να καθορίσουν την πιθανότητα ενός προβλήματος, λέει το αμερικανικό CDC: “Αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες (56,4% έναντι 38,4%), σε αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (65,4%), σε εκείνους με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (66,9%) και στους καπνιστές (64,2%)”.

Συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να σας σημάνουν καμπανάκι για πρόβλημα

Η ασθένεια των ούλων εμφανίζεται όταν τα βακτήρια στο στόμα μολύνουν και φλεγμαίνουν τον ιστό των ούλων που περιβάλλει το δόντι. Τα βακτήρια στο στόμα μπορούν να εξελιχθούν σε πλάκα και τελικά πέτρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων.

Η συσσώρευση πέτρας μπορεί να εξαπλωθεί κάτω από τη γραμμή των ούλων, γεγονός που κάνει τα δόντια πιο δύσκολο να καθαριστούν. Στη συνέχεια, μόνο ένας επαγγελματίας οδοντιατρικής υγείας μπορεί να αφαιρέσει την πέτρα και να σταματήσει τη διαδικασία της περιοδοντικής νόσου.

Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα ουλίτιδας. Μεταξύ των πιο σοβαρών συμπτωμάτων είναι:

  • αιμορραγία των ούλων
  • χαλαρά δόντια
  • απώλεια δοντιών
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πιο λεπτές ενδείξεις, όπως:

  • επίμονη κακοσμία στόματος
  • κόκκινα, ή πρησμένα ούλα
  • πόνος στο μάσημα
  • ευαίσθητα δόντια
  • υποχώρηση των ούλων
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.