Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, απέστειλε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασθενών Κόβιντ (ΕΔΑΚ), όπου προτείνει την άμεση επέκταση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού ανοσίας των νοσησάντων από τους 6 στους 12 μήνες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ζητήματος με σκοπό την περαιτέρω επέκταση της διάρκειας ισχύος, ανάλογα με τα επιπλέον επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν.
Αναλυτικά η επιστολή:
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη Αθανάσιο
Κοιν.:
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
ΖΑΟΥΤΗ ΘΕΟΚΛΗ Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟ ΘΕΟΔΩΡΟ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ως Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασθενών Κόβιντ (ΕΔΑΚ – hUp://www.edak.ngo), επιθυμούμε να θίξουμε ένα τεράστιο θέμα που αφορά τα άτομα που έχουν νοσήσει ή νοσούν με Covid-19 και άπτεται των δικαιωμάτων, αλλά και της υγείας μας.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που νόσησαν ήδη -συχνά βαριά- καλούνται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, με την υποχρεωτικότητα (άμεση και έμμεση) που χαρακτηρίζει το μέτρο, μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τη νόσηση.
Δημοσιευμένες μελέτες στην επιστημονική βιβλιογραφία πιστοποιούν τη φθίνουσα πορεία της εμβολιαστικής ανοσίας μετά το πέρας των 6 μηνών1,2,3,4,5. Παρ’ όλα αυτά, εμβολιασμένοι συνάνθρωποί μας δύνανται να κυκλοφορούν ελεύθερα ακόμη και εάν έχει περάσει το όριο αυτό, ακόμα και αν έχουν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων. Από την άλλη πλευρά, οι νοσήσαντες διαθέτουν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που συχνά συνοδεύονται από ισχυρή κυτταρική ανοσία. Όμως, μετά το πέρας των 6 μηνών, είναι αναγκασμένοι να υποβληθούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, παρά την αναγνωρισμένη υπεροχή της φυσικής έναντι της τεχνητής-εμβολιαστικής ανοσίας6.
Πλήθος μελετών υποστηρίζουν τη δυναμική ανοσιακή μνήμη μετά από λοίμωξη από COVID-19 και μετά το πέρας των 6 μηνών, όριο το οποίο εμποδίζει τη συμμετοχή πολλών σε κάθε διαδικασία και αναγκαία κοινωνική δραστηριότητα, χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση7,8,9,20,11,12,13.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, έχουμε την αίσθηση ότι η άρση του άδικου αυτού μέτρου, που εκθέτει τους νοσήσαντες σε δυνητική υπερδιέγερση του ήδη ευαίσθητου ανοσιακού συστήματός τους, δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αδικία και ταυτόχρονα δεν συμβάλλει στην ατομική προστασία ή στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα και την κοινωνική δικαιοσύνη, το ΕΔΑΚ προτείνει την άμεση επέκταση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού ανοσίας των νοσησάντων από τους 6 στους 12 μήνες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ζητήματος με σκοπό την περαιτέρω επέκταση της διάρκειας ισχύος, ανάλογα με τα επιπλέον επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υιοθέτηση της προτάσεώς μας όπως αναφέρεται παραπάνω, θα προσφέρει ανακούφιση σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, θα βοηθήσει στη δημιουργία συλλογικής ανοσίας και κυρίως θα βοηθήσει την πολιτεία με την επανένταξη ανεμβολίαστων, πλην νοσησάντων πολιτών (υγειονομικών, εκπαιδευτικών κ.λπ.), στις εργασίες τους, ενόψει επικειμένου, νέου επιδημικού κύματος.
Μετά τιμής,
Ο Πρόεδρος ΔΣ
Παναγιώτης Φίλος